НОВИНИ

Правната комисия прие да се съобрази с ветото на президента

Вера Александрова
от Вера Александрова
09:26, 23.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:28 мин.
Политика

С пълно единодушие депутатите от всички парламентарни групи в Правната комисия подкрепиха ветото на президента Румен Радев върху текстове от закона за извънредното положение.

С пълно съгласие депутатите от Правната комисия решиха да отпаднат двата оспорвани от президента текста - този за държавна регулация на цените в борбата със спекулата и този за строги наказания за разпростаняване на невярна информация, свързана с коронавируса.

БСП, които са вносители на текста за държавна регулация на цените, ще подкрепят ветото на президента. Но Крум Зарков заяви, че не са се отказали от идеята да има законови норми,които да не допускат спекула на пазара. Конкретни текстове ще внесат в следващите дни. Той призова правителството и всички компетентни органи да не допускат спекулата с продукти от първа необходимост.

Крум Зарков, ПГ на "БСП за България": Ще подкрепим ветото на президента, но искаме ясно да заявим, че оставяме категорично на позиция, че не трябва да се допуска и няма да допуснем някои да трупа лесни пари на гърба на хорското страдание. Затова ще внесем скоро прецизирани текстове по този въпрос.

Красимир Ципов от ГЕРБ каза, че веднага след приемането на текста за таван на цените са получили многобройни сигнали, че тази норма ще създаде много проблеми. Обясни защо въпреки принципното несъгласие с философията на този текст, са го подкрепилли при обсъждането на закона.

Красимир Ципов, ПГ на ГЕРБ: За да бъде постигнат консенсус по определени въпроси, ние прегласувахме този текст. Дори и с ясното съзнание за неприцизната и неясната формулировка. Идеята беше да покажем на българските граждани, че в този труден момент трябва да има някакъв консенсус между политическите сили.

Все пак относно възражението на президента, че с този текст цените не може да бъдат намалени, правосъдният министър Данаил Киролов уточни.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Иде реч за "не по-високи от", нито някой е искал да замрази цените на електроенергията и газа, нито някоий е искал да намали цените, които подлежат на сезонно намаление, поевтиняване.


ДПС потвърдиха, че са съгласни със забележките на президента в закона за извънредното положение.


Йордан Цонев, ПГ на ДПС: ПГ на ДПС също ще подкрепи ветото и ще гласува против закона по двата текста. Ние още в зала изразихме своето отношение.


Депутатите с пълно съгласие приеха да отпадне и текста за строги наказания за хора, които разпространявата невярна информация, свързана с коронавируса. БСП напомниха, че още от самото начало са били против. А относно възраженията на президента, че няма ясна формулировка що е то "невярна информация", от ГЕРБ казаха, че такава има в два закона, включително в Наказателния кодекс от 1995 г.

В 13.00 часа започва извънредното заседание на парламента и ветото на президента ще бъде обсъдено в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЧЕЗ повишава готовността на своите екипи заради лошото време
ЧЕЗ повишава готовността на своите екипи заради лошото време
Спад на смъртните случаи в Италия
Спад на смъртните случаи в Италия