НОВИНИ

Правната комисия реши: Държавата да поеме и осигуровките по схемата 60/40

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:31, 05.04.2020 (обновена)
Чете се за: 02:24 мин.
Политика

Държавата ще поеме не само 60% от заплатите на работници, които могат да бъдат съкратени заради кризата с коронавируса, но и осигуровките.

Депутатите от правната комисия приеха на второ четене промени в Закона за мерките по време на извънредното положение. Намаляват се и някои глоби.

Управляващите се вслушаха в част от критиките на бизнеса и в предложения на опозицията за мярката 60/40. Досега се предвиждаше 60% от заплатите на работници, които могат да бъдат съкратени, да бъдат поети от държавата.

  • Сега според новите текстове, държавата ще поеме и осигуровките, които трябва да плати работодателят. Така бизнесът остава да изплаща 40% от заплатите.

  • Промени има и по отношение на глобите за нарушаване на мерките по време на извънредното положение. Санкцията например за разходка в парка вече ще бъде от 300 до 1000 лева, а не 5 000 лева, както е в момента.

  • Запазва се обаче санкцията от 5 000 лева, при нарушение на карантината.

  • По-рано днес бюджетната комисия прие предложенията за актуализация на бюджета за тази година. Предвижда се максималният размер на новият държавен дълг, който може да бъде поет през годината да бъде увеличен - от 2,2 на 10 милиарда лева.

Подобрени мерки в подкрепа на бизнеса, които ще дадат възможност на повече фирми да се възползват от тях, гласува правната комисия.

Менда Стоянова - председател на Комисията по бюджет и финанси в НС, ГЕРБ: Съобразихме се с исканията на бизнеса, че трябва да се подобри мярката и сега приемаме, че държавата освен 60% ще заплати и осигуровките, които се дължат от страна на работодателя. При тази ситуация имаме възможност да поемем този допълнителен разход в тези милиард и половина, които сме заделили във фонд "Безработица", тъй като това ще е източникът.

Предложението държавата да поеме и осигуровките дойде от ДПС.

Йордан Цонев - ДПС: Предвид и реакцията на бизнеса, това ще бъде справедливо.


От ляво пък предложиха субсидии за работниците, засегнати от кризата, но идеята им не беше приета.

Румен Гечев - БСП: Това са всички лица, временно спрени от работа, за които правителствените мерки, в това число 60 на 40 не допринасят с нищо.

С актуализацията на бюджета беше увеличен капиталът на Българската банка за развитие. Бизнесът ще бъде подпомогнат и чрез гаранции, които тя ще дава на търговските банки при предоставяне на кредити. Хора в неплатен отпуск и самоосигуряващи се лица ще могат да получат безлихвени кредити от 1500 лева месечно. Пакетът от мерки включва и безлихвено финансиране на малки предприятия до 100 хиляди лева.

Менда Стоянова: Отново с гратисен период от 5 години и срок на заплащане 10 години. Което ще даде възможност на всички малки бизнеси да изтеглят подобен кредит и да възстановят дейността си и да оцелеят по време на кризата.

Хора, които са на борсата по време на извънредното положение ще могат да работят в селското стопанство на трудови договори, без да губят обезщетенията си за безработица. При забавяния на плащания по кредити и лизинги се предлага да няма наказателни лихви по време на извънредното положение. В дебата за актуализацията на бюждета, финансовият министър заяви, че е рано България да мисли за финансиране от Международния валутен фонд заради кризата с коронавируса и идеята беше оттеглена.

Владислав Горанов, министър на финансите: Рано е за подобен дебат. Да, пазарите са неспокойни, именно за това поисках лимит не в размер 2,2 плюс 4,5, толкова, колкото се отваря дупката в бюджета плюс капитализацията на Банката за развитие, а 10 милиарда дълг, за да можем да наблюдаваме пазарите от близо и в максимално изгодна ситуация да интервенираме.


Депутатите в правната комисия ревизираха високите глоби за разходка в парка по време на извънредното положение.

Менда Стоянова: Една разходка в парка например ще струва на този, който бъде хванат 300 лева.

Филип Попов - БСП: Това , че човек се разхожда в градинката или парка - 5 000 лева е прекомерно.

Десислава Атанасова - ГЕРБ: Първо ще има по-висока събираемост, като силно се надяваме, че няма да има хора, които да бъдат наказвани, а ще спазват правилата и ще си бъдат вкъщи.

Искрен Веселинов - Обединени патриоти, ВМРО: Трябва да се обединим на ниво, което да е достатъчно значимо за гражданите да ги респектира, но същевременно да не бъде непосилно, защото тези 5 000 лева са едно безобразие от някаква гледна точка.

Правната комисия реши партиите да не получават субсидии по време на извънредното положение, а спестените пари да се използват за дейности, свързани с кризата с коронавируса.

Утре парламентът трябва да гласува окончателно всички тези законодателните промени, както и предложението на ГЕРБ за намаляване на депутатските заплати, на нивото от декември 2019-та.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 е вече броят на починалите от COVID-19 у нас, 531 са потвърдените случаи
20 е вече броят на починалите от COVID-19 у нас, 531 са потвърдените случаи
Мъжът, който уби двама с нож във Франция, бил озлобен от самоизолация
Мъжът, който уби двама с нож във Франция, бил озлобен от самоизолация