COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Православните храмове ще са отворени по време на предстоящите празници

от БНТ
17:40, 01.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Всички православни храмове у нас ще бъдат отворени по време на предстоящите празници. В тях ще се извършват определените за периода на Великите пости богослужения. Това ще става при строги хигиенни мерки. В храмовете няма да се позволява струпване на много хора, а за това ще следят свещениците.

От Българската православна църква призовават вярващите да останат по домовете си. Някои от службите ще бъдат излъчени на живо по Българската национална телевизия.

В храмовете няма да се позволява струпване на много миряни, а за това ще следят свещениците. Подовете, местата и иконите ще се дезинфекцират. Ако има болни свещеници, те няма да присъстват на службите.

Ако обаче до празниците епидемията се разрасне и се увеличи броят на заболелите, Българската православна църква ще предприеме нови мерки след съгласуване с Националния щаб за борба с коронавируса.

Очаква се най-много хора да посетят храмовете на Цветница и на Великден в нощта на събота срещу неделя.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: На Цветница специално службата ще си бъде в храма, но цялото раздаване на върбата ще бъде пред храмовете. На второ място, богослужението на Пасха Христова, то започва отвън. Там ще се постараем да раздадем и благодатния огън. И богослужението завършва в храма.

За спазването реда по време на богослуженията навън от църквата са поискали съдействие от полицията. Във Варна повечето от миряните не се притесняват от епидемията и казват, че ще продължават да отправят молитвите си за здраве в храмовете.

По време на празничните служби ще се спазват определени правила, за да се опази здравето на свещениците и миряните.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Да се спазва отстоянието от човек до човек, всеки да бъде с маска, да бъде с предпазните си средства, да има дезинфекция вътре в храмовете и съответно да не се стига до струпване на много хора.

Тази година Благодатният огън няма да пристигне за Великден в България от Йерусалим заради затварянето на границите. Той се пази в катедралата "Света Неделя" в София и от там ще бъде пренесен до всички епархии в страната.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джок Полфрийман остава на свобода, ВКС остави без разглеждане искането за възобновяване на делото
Джок Полфрийман остава на свобода, ВКС остави без разглеждане искането за възобновяване на делото
Откраднаха картина на Ван Гог от музей край Амстердам
Откраднаха картина на Ван Гог от музей край Амстердам