НОВИНИ

Православните храмове ще са отворени по време на предстоящите празници

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 01.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Всички православни храмове у нас ще бъдат отворени по време на предстоящите празници. В тях ще се извършват определените за периода на Великите пости богослужения. Това ще става при строги хигиенни мерки. В храмовете няма да се позволява струпване на много хора, а за това ще следят свещениците.

От Българската православна църква призовават вярващите да останат по домовете си. Някои от службите ще бъдат излъчени на живо по Българската национална телевизия.

В храмовете няма да се позволява струпване на много миряни, а за това ще следят свещениците. Подовете, местата и иконите ще се дезинфекцират. Ако има болни свещеници, те няма да присъстват на службите.

Ако обаче до празниците епидемията се разрасне и се увеличи броят на заболелите, Българската православна църква ще предприеме нови мерки след съгласуване с Националния щаб за борба с коронавируса.

Очаква се най-много хора да посетят храмовете на Цветница и на Великден в нощта на събота срещу неделя.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: На Цветница специално службата ще си бъде в храма, но цялото раздаване на върбата ще бъде пред храмовете. На второ място, богослужението на Пасха Христова, то започва отвън. Там ще се постараем да раздадем и благодатния огън. И богослужението завършва в храма.

За спазването реда по време на богослуженията навън от църквата са поискали съдействие от полицията. Във Варна повечето от миряните не се притесняват от епидемията и казват, че ще продължават да отправят молитвите си за здраве в храмовете.

По време на празничните служби ще се спазват определени правила, за да се опази здравето на свещениците и миряните.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Да се спазва отстоянието от човек до човек, всеки да бъде с маска, да бъде с предпазните си средства, да има дезинфекция вътре в храмовете и съответно да не се стига до струпване на много хора.

Тази година Благодатният огън няма да пристигне за Великден в България от Йерусалим заради затварянето на границите. Той се пази в катедралата "Света Неделя" в София и от там ще бъде пренесен до всички епархии в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превозвачи в Пловдив предлагат да има бонуси и за шофьорите в градския транспорт
Превозвачи в Пловдив предлагат да има бонуси и за шофьорите в градския транспорт
Още дезинфектанти за районните кметства във Варна
Още дезинфектанти за районните кметства във Варна