НОВИНИ

Преди Националния съвет на БСП: Коментари за тримата служебни министри

Вера Александрова
от Вера Александрова
15:15, 05.08.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
националният съвет бсп събира заради изборите
Слушай новината

Преди Националния съвет на БСП членове на партията коментираха назначенията на трима социалисти в служебния кабинет - Крум Зарков (министър на правосъдието), Весела Лечева (министър на спорта) и Явор Гечев (министър на земеделието). И тримата са от т.нар. "вътрешна опозиция" в партията и неведнъж са критикували ръководството.

Според Костадин Паскалев - член на НС на БСП, няма никакво основание за наказване на лицата, които са взели участие в правителството, защото то е служебно, а не партийно.

"Друг е въпросът, че мен лично ме е срам от поведението на ръководството по отношение на собствените ѝ кадри и по отношение на президента. Това не са критики, това са някакви истерични излияния, които нямат нищо общо със здравия политически разум. Това ще повлияе на изборния резултат".

Припомняме, че лидерът на партията Корнелия Нинова определи служебния кабинет като реваншистки, а Георги Свиленски заяви, че "най-малко очаквахме най-големите удари да получим от президента".

Емил Георгиев - коалиционен партньор от "БСП за България", заяви, че въпросните трима представители на БСП е трябвало да се консултират с ръководството на партията, защото това е изключително отговорна задача.

"За отношенията с Радев - президентът постъпи на принципа "няма ненаказано добро", защото точно госпожа Нинова го направи президент", допълни Георгиев.

Възстановеният на позицията си член на НС на БСП Калоян Паргов каза, че министрите участват в служебния кабинет в лично качество и са поканени като експерти. Посочи, че през годините е имало и други такива случаи:

"Като Костадин Паскалев в правителството на царя, поканен за вицепремиер и министър на регионалното развитие. Тогава БСП остана в опозиция, но Костадин Паскалев не беше изключен. Те са в лично качество и всяка партия би се гордяла, ако бъдат избрани нейни представители - това е оценка за техните качества Разбира се, партията не може да се ангажира с техните действия и да носи отговорност, защото уставът казва че трябва да има някаква санкция, както беше с Янаки Стоилов", коментира той.

За отношенията с президента Радев Паргов коментира:

"С най-рейтинговия човек в държавата не бива да се караш и да влизаш в конфликти, защото той има достатъчно голяма членска маса и постави разделението промяна и статукво, т.е. да не настъпваме мотиката за пореден път и да се видим резултатите накрая. Относно наказанията - не подкрепяме такива мерки, това е тема, която руши доверието в партията. Има различни начини да покажем нещо по-различно."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив привлече испанеца Антонио Перера
Ботев Пловдив привлече испанеца Антонио Перера
Мария Бакалова е председател на комисията за български "Оскар"
Мария Бакалова е председател на комисията за български "Оскар"