НОВИНИ

Предизборни страсти в ЕК: Кой ще седне на председателското място?

Основните теми в първия голям дебат бяха климатичните промени, войната в Украйна, демокрацията в Европа и още

bnt avatar logo
от БНТ
23:10, 29.04.2024
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

За трети път Маастрихт, един от ключовите градовете свързани с историята на Европейския съюз, събра за дебат водещите кандидати на партиите. Представителите на първата и втората политически сили в Европа - Урсула фон дер Лайен и Никола Шмит дебатираха с кандидата на либералите Мари-Агнес Щрак-Цимерман, на зелените Бас Ейкхаут, на крайнодесните Андерс Вистисен, на Европейския свободен алианс Майлис Росберг и на Европейското християнско политическо движение Валериу Гилечи.

Осемте кандидати дебатираха през препълнена, предимно с млади хора, зала. Основните теми, избрани от студенти, бяха климатичните промени, войната в Украйна и конфликта в Близкия изток, фермерските протести, миграцията и демокрацията в Европа.

Обеща подкрепата за Украйна да продължи. Както и подкрепата за европейските фермери, които понасят тежки последствия от войната.

"Трябва да сме внимателни Путин да не изличи Украйна от картата, трябва да й помогнем от солидарност. Но нашите фермери също усещат тежестта на войната. Трябва да помогнем на фермерите от страните близо до фронта. Но също така трябва да има баланс и украинското зърно да отива в страните от Глобалния юг. Можем да намерим този баланс", заяви Урсула фон дер Лайен - ЕНП.

Според Шмит "Зелената сделка" трябва да продължи да се прилага, фермерите - участват активно да участват в това.

"Ще бъде голяма грешка, ако намалим борбата ни с климатичните промени. Сега трябва да сме единни в това, което сме решили. И първо-трябва да инвестираме много в нашите технологии, да предотвратим покачването на вредните емисии. Второ трябва да направим политиката за климата социално справедлива. Това означава също да финансираме по справедлив начин", каза Шмит - Партия на европейските социалисти.

Според кандидата на либералите европейските ценности са много важни и проевропейските сили трябва да работят заедно.

"Сигурността е много важна тема. Ако пътувате за Украйна ще видите какво става там - изнасилват жени, губят се деца, все ужасни неща. Тогава трябва да се научим да работим заедно. Трябва да застанем заедно и да създадем обща отбрана, трябва да се събудим, ние сме силен континент и трябва да започнем веднага", посочи Мари-Агнес Щрак-Цимерман от "Обнови Европа".

Бас Ейкхаут критикува Фон дер Лайен, че под натиска на фермерите е направила отстъпки, свързани с климата.

Крайнодесният Вистисен нарече председателството на фон дер Лайен катастрофа, а тя от своя страна обвини крайната десница в Европа, че са свързани с Кремъл и разпространяват пропагандата и дезинформацията на Путин.

През есента ще стане ясно кой ще бъде следващият председател на Европейската комисия.

Автори: Десислава Апостолова и Емилия Запартова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона преодоля гол пасив и надигра десет от Валенсия
Барселона преодоля гол пасив и надигра десет от Валенсия
Берое не срещна затруднения при домакинството си на Етър
Берое не срещна затруднения при домакинството си на Етър