НОВИНИ

Предлагат да бъде създадена "Държавна петролна компания"

Александър Марков
от Александър Марков
18:07, 15.05.2020
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Министерството на финансите предлага да бъде създадена "Държавна петролна компания" и държавни бензиностанции. Целта е подобряване на конкуренцията на пазара и поддържане на максимално ниски цени на горивата.

Все още се работи по законопроекта, но това, което се разбра от думите на икономическия министър е, че целта е освен да се осигури пазарна конкуренция, по-ниски цени за хората, така и да се попълва държавния резерв.

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че никой не е пострадал от това, че държавата има механизми да се намеси на пазара и да продава на минимална надценка. Мярката идва след промени в Закона за здравето, които задължиха голяма компания у нас да разбие на по-малки данъчния си склад и след като неколкократни проверки установиха, че няма картел на пазара на горива.

Асоциацията на малките бензиностанции подкрепиха мярката.

Като част от социално-икономическите си мерки за смекчаване на кризата, държавата също така обяви мащабна програма за подпомагане на микро- и малките предприятия, както и че 60 дни неплатен годишен отпуск ще бъдат признавани за осигурителен стаж.

Държавната петролна компания, която ще има бензиностанции, ще бъде орган към министъра на икономиката.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Има обществен интерес, и то с право, по отношение на цените на горивата, на качеството на горивата, и другото, което е много важно, трябва да изпълним задължителни европейски директиви по отношение на държавния резерв.

Държавната компания ще поддържа горива в резерв, ще продава на граждани и ще оперира с данъчни складове.

Томислав Дончев - вицепремиер: Нито един пазар не е пострадал, ако на него има повече предлагане и повече конкуренция. Когато държавата се включи, когато има определен брой обекти, когато продава горива с минимална надценка, това мисля, че ще е добре за целия пазар и най-вече за потребителя.

Държавните бензиностанции ще се изграждат в следващата една година. А пазарни играчи като Веселин Марешки, лансирал подобна идея в предизборната си кампания, одобриха държавната намеса.

Веселин Марешки - лидер на "Воля": Извън това, че хората, отивайки до бензиностанциите, ще зареждат с 40-50-60 ст. по-евтино, виждате какви са разликите в момента, това ще го прави и българският бизнес.

Освен идеята за държавни бензиностанции и намеса за понижаване на цените, държавата реши да увеличи от 30 на 60 дни неплатения годишен отпуск, който ще се признава за трудов стаж.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Това означава най-вече за хората, които са по принуда в неплатен отпуск, че те ще могат да продължават да ползват здравните си права, тъй като се считат за осигурени.

Със специална схема държавата ще подпомага микро- и малки предприятия с между 3-10 000 лв.

Томислав Дончев, вицепремиер: От вчера в 10 ч. до момента са подадени 16 500 проекта на обща стойност 136 млн. лв.

Социалното и транспортното министерство работят по мярка за подпомагане на пътническите автобусни превозвачи с по 290 лв. за работник.

Деница Сачева обяви още, че от 13.03 новорегистрираните безработни са 99 750 души, а отпреди това са били още 210 000. Така общото число безработни са около 300 000 към настоящия момент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На фитнес от понеделник: Без маска, по 10 души в зала и със здрава дезинфекция
На фитнес от понеделник: Без маска, по 10 души в зала и със здрава дезинфекция
Словения обяви край на епидемията от COVID-19
Словения обяви край на епидемията от COVID-19