НОВИНИ

Предлагат удължаване на учебната година с две седмици за 1-6 клас

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:14, 25.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Просветното министерство ще предложи удължаване с две седмици на учебната година за учениците от 1 до 6 клас, като така ще се учи и през юни. За трите седмици от петък, в които учениците ще са онлайн, училищата ще могат да избират - да ги използват или за уроци, или за проектни дейности и занимания по интереси.

Едната причина за предложението е, че първокласниците, които все още трудно четат и пишат, трудно ще се справят с дистанционното обучение. За да се ограмотят, им е нужен пряк контакт с учителя.

Освен това, при дистанционното обучение е разрешено един учебен час да е само по 20 минути, които според учителите не стигат за нищо.

Друга причина е, че има семейства без отношение към образованието, чиито деца най-вероятно няма да учат по време на електронното обучение и за тях ще трябва да се компенсират тези няколко пропуснати седмици.

Според министър Красимир Вълчев в последните дни много учители са предложили следващите седмици на дистанционно обучение да са ваканционни. Министерството обаче предлага:

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Да удължим учебната година, първи- шести клас с две седмици на този етап като в същото време трябва да имаме пред вид, че следващите седмици не е добре децата да нямат ангажираност, да нямат занимания.

Затова се предлага още - следващите седмици да са за дистанционни проектни дейности и занимания по интереси. Оценки за това няма да се пишат. В този случай учебните занимания ще бъдат отложени за месец юни. Възможен е и обратният вариант- сега учене, а допълнителните две седмици през юни за проектни дейности и екскурзии. Решението ще е на Педагогическите съвети. Удължаването важи само от първи до шести клас.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: 7-12 клас не искаме да навлизаме в юли, толкова ни е буфера, от две седмици ни е буфера.

В 1 "е" клас на 125-то училище знаят какво ги очаква, защото вече два пъти са учили онлайн заради карантина. Тук, преди да знаят за предложението на министъра, вече имаха свое предложение за компенсиране на електронното обучение на най-малките.

Иначе, всички са съгласни, че в тази ситуация, за да спасят учителите децата трябва да останат вкъщи. От 125-то училище дават пример- болните ученици от 5 до 12 клас, които са вкъщи, са само 11. А от 1-ви до 4-ти клас, които ходят на училище- 122.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево и днес
Слънчево и днес
БНТ 3 ще излъчи мачовете на баскетболните национали в Сараево
БНТ 3 ще излъчи мачовете на баскетболните национали в Сараево