COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Предприети мерки и ограничения заради COVID-19 в градовете извън София

от БНТ
13:08, 15.03.2020
12155
Чете се за: 05:51 мин.
Регионални
предприети мерки ограничения заради covid градовете извън софия

В България е обявено извънредно положение от 13 март до 13 април. Във връзка със спиране на разпространението и заразата с коронавируса освен общите за цялата страна мерки, някои от областните градове въведоха свои мерки на местно ниво.

БЧК-Пловдив пуска телефон за информация и консултация на крайно нуждаещи се

БЧК Пловдив пуска телефон, на който доброволци психолози ще подават информация, ще дават консултации, а така също и ще събират сигнали за възрастни самотно живеещи хора, но в крайна нужда от общината.

Общинският кризисен щаб в Пловдив предприема още по-сериозни мерки за ограничаване разпространението на коронавирус

Да се удължи работното време на хранителните магазини в Пловдив, за да се ограничи струпването на хора на едно място. Това предложение отправя общинският кризисен щаб към управителите и собствениците на големи търговски вериги.

1. От утре общинският кризисен щаб започва да набира доброволци, които при нужда да могат да се отзовават по всяко време. В това число и медицински кадри, студенти последен курс по медицина, които да се включват в общите усилия на община Пловдив и общинските здравни заведения за ограничаване разпространението на коронавирус.


Записването става на тел.032/656 700 или на email: info@plovdiv.bg.

2. Домашният социален патронаж, който обслужва 450 човека, продължава своята дейност, като има готовност да се увеличи с още 300.
*Храната в социалните трапезарии ще се разнася пакетирана по домовете.
*Затварят се центровете за обществена подкрепа.

3. В понеделник детските кухни ще работят, но от следващия ден, вторник, 17 март ще бъдат затворени до второ нареждане.

4. Временно служителите на ОП „Паркиране и репатриране" няма да обслужват „Синя зона" с билети. Услугата ще може да се заплаща с машините за паркинг и чрез SMS, съдържащ регистрационния номер на автомобила на кратък номер 1332.

5. Бюрата за закупуване на карти за градския транспорт ще продължават да работят, като се спазва пропускателен режим без струпване на хора на едно място.

6. Приканваме родителите да спазват предписанията на Община Пловдив и да не водят децата си на детските площадки. Пространствата за игра ще бъдат оградени със специална лента и указателни табели.

7. Общите събрания на етажните собствености се спират до преодоляване на извънредното положение.

Строги мерки в квартал "Столипиново" в Пловдив

Във връзка с обявеното извънредно положение и за ограничаване разпространението на коронавирус кметът на район "Източен" в Пловдив Иван Стоянов се срещна с представители на ромската общност от "Столипиново". Сформирана е работна група с представител на кметството и служителите на районното полицейско управление, която обикаля из района, за да следи спазвали се заповедта за забрана струпване на хора, както в затворени помещения, така и на открито. Категорично са забранени събиранията на много хора за празници, сватби или погребения. Ще се следи и да не се преравят съдовете за отпадъци, защото в тях може да има изхвърлени маски и предпазни средства, съобщи районният кмет Иван Стоянов. За нарушения – сигнали да се подават на дежурния телефон в местното полицейско управление – 6-то РУ - 032/624195.

Областната дирекция на МВР- Пловдив създава мобилизационен щаб и призовава: " Бъдете отговорни и спазвайте правилата"

На територията на ОДМВР Пловдив се създава Мобилизационен щаб , който с реалните с действия ще подпомага възрастни и нуждаещи се хора, на територията на цялата област. В него са включени представители от сектор охранителна полиция, медицински институт към МВР, мобилизационни групи, оперативен анализ.

Създава се организация, чрез районните инспектори и домоуправителите, за получаване на актуална информация за възрастни хора и хора в риск, както и ограничаване на тяхното движение ( при необходимост от снабдяването им с хранителни стоки и лекарства).
На открита телефонна линия във всяко районно полицейско управление на територията на ОДМВР може да бъдат подавани сигнали и да се получава информация или съдействие при възникнали проблеми, свързани със снабдяването на храни и лекарства на социални домове и домове за възрастни и самотно живеещи хора.

ОДМВР- Пловдив предприема всички необходими действия , за активно ограничение на разпространение от вируса: граждани, които нямат основателна причина да са извън домовете си, ще бъдат предупреждавани да се върнат в тях, дори е възможно да бъдат придружени от полицейски патрул до дома им с цел- спазване на карантинния период.

Актуални мерки за превенция срещу коронавируса във Варна

Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях.

На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Това се посочва и в акутализираната заповед на кмета на Варна Иван Портних, след промени в заповедта на министъра на здравеопазването и обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание извънредно положение в страната.

Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (читалища, кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали).

В заповедта се посочва още, че трябва да се осъществява постоянна дезинфекция на ден след всеки курс в подвижния състав на „Градски транспорт“ ЕАД – Варна

Всички превозвачи, които изпълняват автобусни превози от и до Варна, да създадат организация за превенция на служителите, ежедневна цялостна дезинфекция на превозните средства, регулярно почистване на филтрите на климатиците, както и дезинфекция на всички често докосвани повърхности - дръжки, прозорци и ръкохватки, след всеки курс. При неизпълнение на предписанията, на превозвачите ще бъде отказан достъп до автогарите на територията на гр. Варна.

Ограничават се частните мероприятия с масов характер на открито и на закрито

Дейностите в "Обреди" ЕООД да се изпълняват при засилени мерки на превенция. Всички управители на търговски дружества, в това число търговски вериги, банки и други ведомства, работещи с клиенти, да създадат организация за дезинфекция по няколко пъти на ден на клиентските пространства и всички често докосвани повърхности – дръжки на кошници и колички за пазаруване, парапети, ескалатори, дръжки на врати, кранове на мивки, бутони на асансьори, банкомати и вендинг автомати, се посочва още в заповедта на кмета.

Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

До второ нареждане да бъде преустановена работата на пенсионерските клубове и на центровете за социална рехабилитация и интеграция на територията на община Варна, с изключение на: Център „Домашна грижа“, ул. „Братя Шкорпил“ № 3, с доставчик БЧК, се казва в заповед на кмета на Варна Иван Портних.

Отворени за потребителите остават центровете за обществена подкрепа, както следва:

Центровете за обществена подкрепа: Център за обществена подкрепа, на ул. “Г. С. Раковски” №62; Център за обществена подкрепа, на ул. "Петко Стайнов" №7; Центърът за обществена подкрепа в ж.к. "Влaдислав Варненчик", на ул. "Гургулят" №7; Центърът за обществена подкрепа в кв. „Аспарухово“, ул. „Народни будители“ № 5.

Дневни центрове: Дневен център за деца и младежи с увреждания “Св. Йоан Златоуст” на ул. “Евлоги Георгиев” №26; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, кв. "Чайка", бл. 67 партер на вх. Б - част и вх. Г, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, в м-ст "Салтанат" 56 А.

Общностен център за деца и семейства, находящ се на ул. „Кап. Райчо Николов“ №103;

Домашен социален патронаж;

Обществени трапезарии;


Услугите да бъдат предоставяни при строго спазване на всички противоепидемиологични мерки и предписанията, дадени от РЗИ – Варна, като задължително се създаде организация на работния процес и ограничаване на достъпа до услугата.

Остават отворени за потребителите детските кухни за неорганизирания контингент, при спазване на строги епидемиологични мерки и недопускане струпване на хора.


ВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ ПРИ ПРИЗНАЦИ НА КОРОНАВИРУС:
112 - Национален телефон,
РЗИ - Варна 052 665 200,
РЗИ - Добрич 058 588 614.


Проверете си здравните (сини) книжки за телефона на вашия личен лекар, за да може да имате контакт при нужда.

В Русе общинските служители от домашния социален патронаж работят с предпазни маски и ръкавици, търсят им се и защитни облекла

Те ще доставят храната на своите клиенти пред входните врати на жилищата им, за да нямат директен контакт с тях. Обмисля се вариантът да се разшири обхвата на възрастните хора за доставка на хранителни продукти, за да може и онези, които не ползват услугата, да не ходят в магазините.

В Обществената трапезария се изготвя график за хранене на човек през 15 минути. В понеделник ще се вземе решение дали храната да се дава за вкъщи.

Кметът на общината Пенчо Милков разпореди по време на сключване на граждански брак в залата да влизат само младоженците и двамата свидетели. Преустановяват се свижданията в социалните домове за възрастни хора и посещенията на деца в социалните услуги в общността.

А в много магазини и аптеки са поставени табели клиентите да влизат най-много по двама.

Община Русе с апел към шивашките фирми в града за ушиване на предпазни маски

Поради недостига на предпазни облекла и маски в търговската мрежа общината отправя молба към всички шивашки фирми да се включат в ушиването на маски, които ще бъдат раздадени на нуждаещите се граждани на територията ѝ.

"Русенската шивашка индустрия е известна с добрата си организация и висококачествена работа и вярваме, че няма да остане безучастна в този исторически момент. Нека всички обединим сили пред това голямо предизвикателство, водени единствено от милосърдие и искрено желание за взаимопомощ”, се казва в обръщението на местната власт към фирмите от бранша.

Предприетите в община Благоевград противоепидемични мерки са сходни на тези в цялата страна

Забранени са посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.Останалите търговски дейности продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Училищата и университетите въвеждат дистанционна форма на обучение, а детските градини и ясли са затворени.

Благоевград разширява дейността на социалния патронаж заради коронавируса

Разширява се дейността на социалния патронаж с възможност за доставяне по домовете на самотноживеещи възрастни хора на лекарства и хранителни продукти. В тази дейност ще се включат и доброволци от БЧК, които са обучени. Детските кухни продължават да работят при спазване на строги мерки за дезинфекция. В раздавателните им центрове за храна гражданите трябва да бъдат с маски на разстояние един от друг.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Владислав Горанов: Комисията по хазарта е извършила 3137 проверки от 2015 до края на 2019 г.
Владислав Горанов: Комисията по хазарта е извършила 3137 проверки от 2015 до края на 2019 г.
Какво трябва да знаем: Мерки и ограничения у нас заради ситуацията с коронавируса (ОБНОВЯВА СЕ)
Какво трябва да знаем: Мерки и ограничения у нас заради ситуацията с коронавируса (ОБНОВЯВА СЕ)