НОВИНИ

Председателският съвет извика в НС председателя на ДАНС, заседанието продължава

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
21:58, 30.06.2022 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

В парламента продължава заседанието на председателския съвет, който изслушва външния министър в оставка Теодора Генчовска за дипломатическото напрежение между София и Москва.

Около 22 ч за кратко беше обявена почивка, като "По света и у нас" научи, че е извикан председателят на ДАНС. След като той пристигна в сградата, заседанието беше възобновено.

При пристигането си в парламента министър Генчовска каза пред журналисти, че не е взела решението и не е подписвала нота за експулсирането на 70-те руски дипломати. На въпрос кой го е направил, заяви:

"Обърнете се към премиера. Ние имаме указания от началника на неговия кабинет с две писма. Те са депозирани в Народното събрание с гриф "Поверително".

Председателският съвет се събра заради нотата на руския посланик Елеонора Митрофанова, в която тя е настояла за оттеглянето на решението за експулсиране на 70 руски дипломати до 12.00 часа утре, 1 юли.

Политическите реакции след решението за изгонване на 70 руски дипломати

В противен случай, Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с експулсирането на 70 руски дипломати. Русия определя действията на българското правителство като безпрецедентни, заяви заяви Митрофанова в интервю за "По света и у нас".

Генчовска за руските дипломати: Не съм подписала аз решението, получихме указания от началника на кабинета

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК иска забрана на ароматизираните тютюни за нагряване
ЕК иска забрана на ароматизираните тютюни за нагряване
Фатме Шабан с бронз след обрат на Европейското по борба за юноши в Рим
Фатме Шабан с бронз след обрат на Европейското по борба за юноши в Рим