НОВИНИ

Председателят на Агенцията за бежанците: Максимум до 72 часа е предвиденият престой в буферни зони

bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 01.06.2022
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Хаос с настаняването на украинските бежанци в базите в Елхово и Сарафово. Напрежението е заради липса на елементарни условия и недостиг на храна и вода. Ситуацията в "Още от деня" коментира Мариана Тошева - председател на Агенцията за бежанците.

До момента никой не сме настанили в Елхово. Очакваме 64 човека от Варна, които ще пристигнат на гарата в Ямбол и ще бъдат превозени, обясни Тошева, която се включи директно от центъра в Елхово.

Има достатъчно мляко от Българския Червен кръст и в момента имаме кутии. Сутринта донесоха прясно приготвени закуски за всички. Има вода, тоалетна хартия, памперси... Направихме организация с 4 типа групи, за да може да напаснем наличните бази. Шест автобуса заминаха към почивните бази в страната, обясни Тошева.

Беше много трудно да информираме по-рано. Имаше точен план коя група към коя база тръгва и имаше различни реакции, допълни тя.

Сн. БГНЕС

Понякога на 4 - 5 минути се налагаше да взимаме решения как да насочваме, подчерта Тошева.

Основната тежест за оценката падаше точно на подробната анкета, в която над 40 000 човека бяха описани с техните нужди и така успяхме да ги отсеем. Опитвали сме се адекватно да отговаряме на нуждите и най-вече са приоритизираме уязвимите групи - майки с деца и цели семейства, които да не се разделят, обясни Тошева.

Тя е категорична, че самите хотелиери също са подали информация колко лица нямат нужда от подкрепа след 31 май. На тази база са направени разчети за базите и са адаптирани местата.

Настаняването на украинските бежанци в страната продължава по план

Тошева не пожела да коментира настроенията сред бежанците. Каза, че много хора са се организирали да бъдат извозени от България с туроператори от Украйна.

Хората, които имат нужда, не се виждаха. Напред излязоха други хора. Тези, които остават, благодарят за възможността да остана в България, каза Тошева.

По последна информация, все още има хотели, от които хората ще си тръгнат утре и ще бъдат насочени към държавните бази според профилите им.

Максимум до 72 часа е предвидено оставането в буферните зони, но се прави всичко възможно този престой да се съкрати, каза още Тошева. Условията са скромни, те са такива, в които много от българските граждани почиват, допълни тя.

С по 20 легла в палатка разполага буферният център за бежанци в Сарафово

Тошева подчерта още, че има възможност за предлагане на работа и намиране на жилища.

Буферните зони се наложиха поради сроковете за напускане на хотелите. Ние всъщност направихме огромно усилие тези хора да бъдат временно подслонени, заяви Тошева.

Ситуацията изисква временна закрила на ниво ЕС, уточни Тошева, като заяви, че правната рамка в тази ситуация е изключително специфична. Според нея, най-важното, което дава временната закрила, е достъп до пазара на труда.

МС разпространи кадри от базите, в които ще се настаняват украински бежанци

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Колев: Догодина ще се борим да завършим над 6-ото място
Александър Колев: Догодина ще се борим да завършим над 6-ото място
В Деня на детето - за какво мечтаят малчуганите?
В Деня на детето - за какво мечтаят малчуганите?