НОВИНИ

Представители на бизнеса протестираха срещу зеления сертификат (обобщение)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:36, 28.10.2021
Чете се за: 03:10 мин.
Общество
Слушай новината

Срещу зеления сертификат за достъп протестираха днес представители на бизнеса в София и в цялата страна. Твърдят, че не са против него, а против начина, по който е въведен. Искат сертификатът да е задължителен за държавната администрация, както и да се издава на хора с антитела. Настояват още бързите антигенни тестове да са безплатни.

В София протестът блокира Орлов мост. След това недоволните представители на бизнеса се насочиха към министерството на здравеопазването с искане последната издадена от министъра заповед да бъде коригирана.

Протестиращи срещу зеления сертификат блокираха Орлов мост

"Искаме той да бъде въведен навсякъде за всички български граждани, да бъде признат тестът за антитела", каза Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България.

"Да бъдат безплатни тестовете, както навсякъде в Европа, за да продължат хората да спортуват и да се забавляват и въобще живота да бъде нормален", каза Ралица Гаджева, собственик на фитнес.

В Хасково протестиращите издигнаха тухлена стена пред областната администрация, за да покажат, че има стена между тях и управляващите.

В Пловдив представителите на бизнеса блокираха ключови кръстовища и предизвикаха задръствания.

Във Варна в шествието се включиха представители на над 400 заведения.

"На първо място да се признават тестовете за антитела, така както е в Австрия и Швейцария. Знаем, че много хора са преболедували. Над 6 пъти има скрита заболяемост, каза Марин Сотиров – Сдружение на заведенията - Варна.

В Благоевград поискаха и компенсации за бизнеса, защото в момента оборотите са паднали с над 80%.

Протест на бизнеса срещу зеления сертификат в Пловдив и Благоевград

"Искаме да видим как държавата ще спази обещаното, а именно помощи за бизнеса. Защото в момента всеки един например от ресторантите е напълно фалирал", каза Васил Димитров – председател на ресторантьорския бранш в Благоевград.

В Бургас също се оплакаха от празни заведения.

"Работим 100% ваксиниран персонал, а реално нямаме работа", каза Катя Коларова, управител на
заведение.

В Русе голяма част от работещите в ресторантите с кафенетата не са ваксинирани и отказват да се ваксинират. Някои вече са напуснали, а други през ден си правят тестове. Настояват и сертификатите да не важат на открито.

И във Велико Търново представители на ресторанти и кафенета блокираха основни улици в града. Там се обявиха и против високите цени на електроенергията, което допълнително утежнява положението им.

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път от 30 години: Организациите на македонските българи на посещение у нас
За първи път от 30 години: Организациите на македонските българи на посещение у нас
Кои са мъжете, участвали в спасяването на "Вера Су"?
Кои са мъжете, участвали в спасяването на "Вера Су"?