НОВИНИ

Предупреждение от Нетаняху: Ако Хизбула реши да влезе във войната, ще направи съдбоносна грешка

През изминалата нощ са били ликвидирани десетки палестински бойци, включително заместник-командващия ракетните сили на Хамас, съобщи израелската армия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:58, 22.10.2023
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Израелската армия обави, че засилва въздушните удари срещу Газа и призова отново жителите на Ивицата да се преместят на юг. През изминалата нощ са били ликвидирани десетки палестински бойци, включително заместник-командващия ракетните сили на Хамас, съобщи израелската армия.

Израел разшири евакуационните планове по северната си граница с Ливан на фона на зачестили трансгранични сблъсъци между израелски военни и бойци от Хизбула. Към списъка с 28 населени места и близкия град Кирят Шмона, сега се добавят още 14 селища.

От началото на сегашния конфликт загубите на Хизбула при трансгранични стълкновения с израелските сили са вече 24. Израел съобщава за поне петима убити военни и една цивилна жертва. Премиерът Нетаняху посети военните части по северната граница с Ливан и отправи предупреждение.

"Ако Хизбула реши да влезе във войната, ще направи съдбоносна грешка. Ще ги ударим със сила, която дори не могат да си представят. Последиците за Хизбула и държавата Ливан ше бъдат опустошителни", каза Бенямин Нетаняху- премиер на Израел.

Вашингтон вижда потенциал за ескалация на настоящата война в Близкия изток заради действията на Иран и подкрепяните от него сили в района, отбеляза държавният секретар Антъни Блинкен. Шефът на Пентагона беше еднозначен.

"Ако някоя групировка или страна се опитва да разшири този конфликт и да извлече ползи от тази злощастна ситуация, нашият съвет е да не го прави. Запазваме си правото да се защитаваме и няма да се поколебаем да предприемем подходящите действия", заяви Лойд Остин - министър на отбраната на САЩ.

Лидерът на Хизбула шейх Насрала не е коментирал ескалацията, но от обкръжението му уверяват, че следи отблизо обстановката.

През последното денонощие Израел е атакувал военни активи на Хизбула, откъдето е изстреляна ракета срещу израелски дрон, атакувани са и цели в ливанския град Хула, който е срещу израелския Кирят Шмона.

Засилените въздушни удари на Израел срещу Газа трябва да сведат до минимум рисковете за израелските части в следващия етап от войната, обяви еврейската държава. Израелската армия предупреди жителите на Газа, че могат да бъдат сметната за съучастници на "терористична организация", ако не се евакуират към южната част на ивицата.

"Призовавам останалите жители: отидете на юг. Хамас ви използва като жив щит. Преместете се в Южната част на Газа, където са създадени условия за да посрещнем вашите нужди", посочи контра-адмирал Даниел Хагари- говорител на израелската армия.

Израелски въздушни удари разрушиха две джамии в бежанския лагер Джабалия в северната част на ивицата Газа. Палестинските жертви след 7-ми октомври са над 4 740, а ранените - близо 16 хиляди обявиха палестинските власти. Израелските жертви от началото на войната са над 1400, израелските заложниците в Газа са 212.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Бублик спечели титлата на турнира по тенис в Антверпен
Александър Бублик спечели титлата на турнира по тенис в Антверпен
Гаел Монфис ликува с титлата на тенис турнира в Стокхолм
Гаел Монфис ликува с титлата на тенис турнира в Стокхолм