НОВИНИ

Преговорите за кабинет: Принципно съгласие около програмата, министри ще се обсъждат следващата седмица (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:05, 21.07.2022
Чете се за: 06:15 мин.
У нас
Слушай новината

Последни разговори днес в рамките на първия кръг консултации с третия мандат, връчен от президента Румен Радев на БСП. Днес от левицата обсъдиха програмата за управление с ДБ и с напусналите ИТН. Персоналният състав и структурата на бъдещия кабинет не са били във фокуса на разговорите.

Няколко важни заключения след края на днешния последен кръг консултации за сформиране на кабинет с третия мандат

Фигурата на Асен Василев като премиер, излъчен от най-голямата политическа сила изглежда консенсусна и за БСП, и за ДБ. Той бе подкрепен от тях и в рамките на първия мандат. Разговорите за това кой ще бъде премиер обаче ще започнат от понеделник, а на преговарящите партии ще бъде нужно още време, преди за бъдат готови със състава и структурата на новото правителство.

Нинова: Утре трябва да затворим първия етап от разговорите

Все по-възможно изглежда това правителство да бъде подкрепено в зала на фона на заявеното и от ИТН вчера желание това да се случи, както и на приетите почти в полунощ промени на първо четене в антикорупционния закон. Реално така дори и без шестимата отцепили се от партията на Слави Трифонов депутати, се очертава да бъдат събрани необходимите 126 гласа в подкрепа на кабинет.

Още една интересна формулировка от днес, заявена от съпредседателя на ДБ Христо Иванов в отговор на често задавания въпрос как ще обяснят на избирателите си, че подкрепят кабинет с мандата на БСП. Иванов обясни, че гледат на този мандат като на технически мандат и мандат на посредник Ключовият въпрос според него в момента е постигането на баланс между ПП и ИТН.

Без сериозни различия и с демонстрирано желание да бъде направен сериозен опит за сформиране на редовно правителство. В този дух протекоха разговорите на БСП с ДБ.

Представихме и получихме и официално и писмено предложенията на "Има такъв народ" за допълване на програмата. Днес ги изпращаме до всички, с които преговаряме. Срокът, по който молим да се произнесат по тези допълнителни предложения, е утре и после да обявим, че имаме единодушие по политиките и по законодателната рамка. Следващата седмица от понеделник започваме втория кръг разговори по структура и състав на МС", коментира председателят на БСП Корнелия Нинова.

Христо Иванов след срещата с БСП: Ключовият въпрос е постигането на баланс между ПП и ИТН

Правителство с третия мандат трябва да бъде подкрепено, заяви Христо Иванов.

"Виждаме определени знаци , че нарастват шансовете в това отношение. Виждаме също така ме малко повече време ще трябва да дадем за да бъдат подкрепени. Гледаме на третия мандат като на технически. Той е мандат на посредник, а не на политическа формация която формира свое правителство", добави той.

Отцепилите се от ИТН седнаха на масата за преговори днес с тезата че дори и гласовете им да не бъдат нужни за гласуването на кабинета в зала, те не са важни- През последните дни някои от тях обявиха че няма да подкрепят министри от партията на Слави Трифонов и, по-конкретно, Гроздан Караджов. Днес обаче казаха, че ще коментират конкретни имена, чак когато такива бъдат обявени.

Радостин Василев също не отговори на въпроса дали с него е говорено да остане министър.

"Нашите гласове на всички заедно и поотделно няма тежест да реши ще има ли правителство или няма да има правителство. Въпросът е трите партии - БСП, ПП и ДБ да се разберат с един непредвидим и и непостоянен партньор, какъвто би могъл да бъде ИТН. Ако те поемат тази отговорност, нашите гласове могат да ги имат за всичко, което е правилно да гласуваме заедно", коментира независимият депутат Иво Атанасов.

Радостин Василев след срещата с БСП: ИТН са нанесли редица корекции в програмата, утре ще излезем със становище

В заключение лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че има висока степен на съгласие между всички преговарящи по програмата която се очаква да бъде обявена в понеделник. Няма обаче да предложат на президента състав и структура на кабинета, защото имат нужда от повече време - за да се приеме антикорупционният закон и за бъде избран председател на КПКОНПИ.

Снимки: БНТ, БНГЕС

Надделява мнението за политически състав на кабинета в първия етап на преговорите. Втория ще проведем с всяка партия поотделно и накрая ще се опитаме да съберем всички на една маса", коментира в заключение Корнелия Нинова.

Нинова твърдо заяви , че не води скрити разговори с нито един депутат поотделно. Каза също, че веднага след като от БСП са получили третия мандат, е разговаряла по принципни въпроси с лидера на ИТН Слави Трифонов, без да уточни повече детайли.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланикът на България в Египет пожела успех на сабльорките ни на Световното по фехтовка в Кайро
Посланикът на България в Египет пожела успех на сабльорките ни на Световното по фехтовка в Кайро
Болен ли е Владимир Путин?
Болен ли е Владимир Путин?