НОВИНИ

Премахнаха КПП-тата във "Факултета" и "Филиповци", няма нови огнища на зараза (ОБОБЩЕНИЕ)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:29, 28.04.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив

В полунощ бяха премахнати КПП-тата на софийските квартали "Факултета" и "Филиповци". Заповедта беше издадена от директора на столичната здравна инспекция. По-строгият пропускателен режим беше въведен преди по-малко от две седмици заради установени случаи на коронавирус.

Въведените мерки предизвикаха напрежение сред жителите, което обаче с помощта на медиатори и полицаи беше овладяно бързо. От РЗИ-София заявиха, че обстановката е спокойна и няма нови огнища. Между 16 и 26 април са направени над 1000 теста и 50 проби за PCR, 17 от които са положителни. Установени са 12 семейни огнища.

Тази сутрин жителите на "Факултета" можеха да излизат и влизат от квартала без да представят декларации. Въпреки по-лекия режим екипи на полицията продължаваха да следят за струпвания на хора.

Проверка на екипа на "По света и у нас" обаче установи, че много хора в квартала не носят маски, въпреки че те са задължителни на обществени места до 13 май.

От район "Красна поляна" също признаха за проблема и заявиха, че поне два пъти на ден проверяват дали се спазват правилата. Оттам твърдят, че са раздавани маски, както и хранителни продукти на социално слабите.

Стоян Танев - заместник-кмет на район,"Красна поляна": Но явно нямат тази култура. Аз не зная да има санкционирани по отношение на маските. Нашият район е доста комплициран. "Красна поляна" не е само ,"Факултета" и "Татарли", има и много други граждани. Вижте как спазват поведение. Всички са с маски.

Подобна на "Факултета" е картината и във "Филиповци". Хората тук разказват, че се вълнуват повече от безработицата, отколкото от мерките за сигурност.

От РЗИ София обясниха, че двата квартала са отворени, защото откритите огнища вече са установени и поставени под карантина.

Д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ - София: Анализът показва, че насоченото проучване, частичните ограничителни мерки, карантинирането, доведоха до ограничаване на заболеваемостта и тенденция към намаляване.

Ако се възобновят огнищата, от РЗИ са категорични, че мерките ще бъдат още по-строги от предходните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"ВМЗ"-Сопот започва производството на нов гранатомет, собствена разработка
"ВМЗ"-Сопот започва производството на нов гранатомет, собствена разработка
Нарушения в дома за възрастни хора в село Гара Орешец
Нарушения в дома за възрастни хора в село Гара Орешец