НОВИНИ

Премиерът: България не е приела плащане в рубли за газа

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:24, 20.05.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков коментира, че България не е приела плащане в рубли и така не е позволила на руския президент да извива ръце.

По думите на министър-председателя в противен случай цената на синьото гориво щяла да скочи многократно. Според Кирил Петков така България е показала ясна позиция и е отстояла интереса си.

Премиерът коментира още, че няма опасност за доставките, ако Гърция може да плаща в рубли и, ако доставките от Русия към южната ни съседка спрат.

"Нашите договори са си договори, така че това не е функция на Гърция - да реши дали ще плаща или не в рубли. Това, което бях уверен и от Комисията, както чухте вчера и от Германия, всички излизат с ясна позиция, че плащанията ще бъдат в нормалната валута - плюс декларацията, че това плащане е извършено. Аз не мисля, че руската държава може да си позволи да изгуби целия Европейски съюз. Това, че България направи тази твърда първа стъпка, мисля че помогна на целия Съюз сега да вземе същата твърда позиция. Лично получих поздравления за нашата позиция в самото начало от много от европейските лидери. Така че аз лично не се притеснявам по тази тема", заяви премиерът Кирил Петков.

Той добави, че Владимир Путин много би се радвал, ако България беше приела условията на Кремъл.

"Това би показало, че първата държава страна членка вече се е поддала на това извиване на ръце. Това му беше първата задача. Другото, като цел, може би беше, ако не се поддаде и цените се качат много на газа, българското правителство да падне. Това също би дало много лош сигнал към другите европейски страни. За наша радост нито едно от двете не се случи. Така че показахме ясна позиция по този въпрос и ще продължаваме да отстояваме българския интерес. Ние не сме срещу някой. Ние сме за спазване на договорните отношения и никой едностранно не може да си претендира някакви условия, които са извъндоговорни. Ако го допуснем това един път, ще го допускаме всеки път", каза още Кирил Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн поведе в многобоя на Чалъндж купата по художествена гимнастика в Памплона
Боряна Калейн поведе в многобоя на Чалъндж купата по художествена гимнастика в Памплона
16 задържани за пране на пари и контрабанда в Сливен, получавали пари и като социално слаби
16 задържани за пране на пари и контрабанда в Сливен, получавали пари и като социално слаби