НОВИНИ

Премиерът Борисов разговаря с Урсула фон дер Лайен за ситуацията с мигрантите

премиерът борисов разговаря урсула фон дер лайен ситуацията мигрантите
bnt avatar logo
от БНТ
16:37, 01.03.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Политика

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във връзка с обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. Двамата обсъдиха актуалната информация за събитията в региона и изразиха загриженост за ситуацията в Гърция.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен бе информирана от премиера Борисов, че в момента към България мигранският натиск не е сериозен и ситуацията по границата ни с Турция е спокойна.

В хода на разговора бе отбелязано, че водещ приоритет на ЕК е да даде увереност на Гърция и България, че имат пълната подкрепа от институцията. Изразена бе готовността Комисията да осигури допълнителна помощ на двете страни, включително чрез „Фронтекс“ за граничните зони.

Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен разговаряха в навечерието на срещата на българския премиер с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара утре. Министър-председателят изтъкна, че нито една страна, както и Турция, не бива да бъде оставяна сама в подобна ситуация и възможно най-скоро трябва да й бъде оказана подкрепа. Само с общи усилия и дипломация проблемът с миграцията може да бъде решен дългосрочно, отбеляза Бойко Борисов пред Урсула фон дер Лайен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха дъщерята на Стивън Спилбърг за домашно насилие
Арестуваха дъщерята на Стивън Спилбърг за домашно насилие
Фронтекс изпраща подкрепления по гръцко-турската граница
Фронтекс изпраща подкрепления по гръцко-турската граница