НОВИНИ

Премиерът Борисов: Светът има пари за 3 месеца

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:08, 28.03.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов обяви, че не е изключено България да вземе заеми, за да се справи с пандемията от коронавируса. Засега обаче това не е на дневен ред.

Премиерът отново изтъкна, че България се дава за пример за навременните мерки. По неговите думи никой не може да отговори на въпроса колко дълго ще продължаи извънредното положение заради коронавируса.

Бойко Борисов, министър-председател: Светът се готви и реално има пари за около 3 месеца, но ако стане 6, 9, тогава вече нямаме отговор на въпроса.

81 държави вече са заявили нужда от пари пред Международния валтен фонд. Фискалният резерв на България не трябва да пада под 5 млрд. лв и правителството няма да пипа парите на пенсионерите, каза още Борисов.

Бойко Борисов, министър- председател: Да, можем да вземем заемни пари и сигурно няма да мине без тях, но всеки заем се връща,не само с лихвите, да речем лихвите няма да са толкова високи, но ще ги връщат децата ни.

Борисов подчерта, че ще следи дали на всички на първава линия в борбата с коронавируса са изплатени обещаните 1000 лв. По негово предложение на помощ при проверките на КПП-тата могат да се включват и военни курсанти.

Бойко Борисов, министър- председател: За да може да използваме тези здрави прави момичета и момчета да подпомогнат службите на МВР, които са ежедневно на пътя.

Премиерът е възложил на главния комисар Николай Николов да създаде щаб за доброволци. В България има 3260 доброволци, които са обучени, подготвени и екипирани преди всичко за действия при пожари, защита на населението и преодоляване на последствия от бедствия и аварии.

Комисар Николай Николов - директор на ГДПБЗН: Към момента те се занимават с дейности свързани с приемане и предаване на сигнали от възрастни и трудноподвижни хора. Подрепа на ОКПП-та, ще включим голяма част от тях по Гранично-контролните пунктове.

Необходимост от доброволци ще има и като подкрепа за лечебните заведения, социалните служби и регионалните здравни инспекции.

В телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, директорът на Международния валутен Фонд Кристалина Георгиева заяви готовността на фонда да окаже помощ на страните, засегнати от коронавируса.

По думите й е важно правителствата да предприемат адекватни и координирани мерки, така че възстановяването от кризата да започне възможно по-скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на "По света и у нас": Има ли спад в цените на бензина след поевтиняването на петрола
Проверка на "По света и у нас": Има ли спад в цените на бензина след поевтиняването на петрола
331 са случаите на коронавирус у нас, шестима са загиналите (ОБОБЩЕНИЕ)
331 са случаите на коронавирус у нас, шестима са загиналите (ОБОБЩЕНИЕ)