НОВИНИ

Премиерът и главният прокурор коментираха обвиненията на Васил Божков

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:04, 19.05.2020
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Главният прокурор и премиерът с коментар за публикациите във Фейсбук на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Според Иван Гешев, хазартният бос има за цел да блокира действията на дипломацията ни по процедурата за екстрадицията му от Емирствата. Премиерът Борисов заяви, че знае какви интереси стоят зад действията на Божков и беше категоричен, че оставката на финансовия министър не се обсъжда.

Главният прокурор повтори тезата си, че разследваните и подсъдими олигарси, които са били дори конкуренти, сега се обединяват в клуб по интереси, чийто общ враг са прокуратурата и държавните органи, които разкриват престъпления.

Иван Гешев, главен прокурор: Това, което се случва, както казах, е поредна серия, която съм я гледал вече няколко пъти. Това, което се случва, е това, което направи г-н Цветан Василев, подсъдимият вече Цветан Василев. Това прави и обвиняемият Божков. Той прави широк спектър от неща. Първото е да се опита да дестабилизира държавата, за да стане някаква политическа конфигурация, която на него ще му свърши работа.

Попитан за твърденията на Васил Божков, че депутатът Делян Пеевски е назначил Иван Гешев за главен прокурор и дърпа конците в държава, премиерът от своя страни припомни, че ВСС избира обвинител номер едно. Бойко Борисов категорично отрече влиянието на Пеевски да е станало по-голямо през последните години.

Бойко Борисов, министър-председател: Освен да прави дарения, аз не съм чул в последните месеци с нещо да се е занимавал. Той е депутат, като всички останали.

Бойко Борисов коментира още, че публикуваните от Божков SMS-и с Владислав Горанов не са повод за обсъждане на оставката на финансовия министър. От думите на премиера стана ясно още, че действията на хазартния бос с акциите на "Левски" имат конкретна цел.

Бойко Борисов, министър-председател: И знам всяко едно нещо следствие на какво е, на какви интереси.

Днес в социалната мрежа Васил Божков излезе с нова публикация, в която твърди, че ще съди всеки държавен служител, който с действията си е нарушил правата му, както и тези на неговото семейство, партньори, приятели и служители.

Иван Гешев, главен прокурор: Той има право да се защитава по всякакъв начин и че той е невинен до доказване на противното в българския съд. Ако г- н Цветан..., извинявам се, вече почнах да ги бъркам, г-н Божков има нещо да каже, той е добре дошъл, ние сме част от ЕС. Стандартите за правата на човека са най-високи в ЕС в целия свят, смъртно наказание няма. Може да дойде, да разкаже абсолютно всичко, да свидетелства.

Главният прокурор е категоричен, че всички сигнали, които обвиняемият Васил Божков подава лично или чрез неправителствени организации, ще бъдат проверени и наблюдаващите прокурори ще преценят дали е нужно да се предприемат конкретни действия по тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13 задържани при акция срещу битовата престъпност във Видин
13 задържани при акция срещу битовата престъпност във Видин
 Централна Европа обмисля мини-Шенген, отварят граници в условия на COVID-19
Централна Европа обмисля мини-Шенген, отварят граници в условия на COVID-19