НОВИНИ

Препълнени болници и недостиг на медици в Западна Европа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:30, 28.03.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Общество

Италия постави нов черен рекорд. Смъртните случаи на Апенините вече са над 10 000. Медицитe обаче се надяват, че кривата на растеж на COVID-19 ще забави ход и през следващите дни броят на новите случаи ще започне да намалява. Албания изпрати лекари и сестри в най-засегнатия район в Италия.

Във Великобритания броят на смъртните случаи надхвърли психологическата граница от 1000 души. За последните 24 часа Испания и Франция регистрираха тревожни рекорди.

Недостиг на болнични легла и медицински персонал - след съхраняването на човешки живот, това е предизвикателството, пред което са изправени най-тежко засегнатите европейски страни.

В Италия вече пристигнаха китайски и кубински лекари, както и руски специалисти. Повече от 100 чуждестранни лекари изразиха готовност за мобилизация. Сред тях е Д-р Евгения Вукадинова, която от години живее и работи в Италия.

Д-р Евгения Вукадинова, член на Асоциацията на чуждестранните лекари в Италия: Не съм се и замисляла, веднага дадох съгласие и отговорих на този апел на гражданската отбрана в Италия, защото мисля, че в този момент да съм лекар не е само една професия, а и една мисия.

Според наш сънародник в Испания болниците вече са препълнени. Има и полеви, но дори да се направят още болници, няма да има достатъчно медицински персонал. Неизвестните са и около точния брой на жертвите.

Младен Стаменов, Испания: Има над 5000 смъртни случая досега, като самите власти признават, че поради липса на тестове много починали не са тествани, така че не се водят в официалната статистика като починали от COVID-19.

Във Франция този уикенд се провежда най-голямата евакуация на болни, за да може да се облекчи натоварването на болниците в най-засегнатите райони.

Специално оборудван високоскоростен влак превозва пациенти от източната към западната част на страната. За първи път се включи и военен хеликоптер, който транспортира двама французи в болници в Германия.

На този фон Айфеловата кула грейна с надписи "Благодаря" и "Останете вкъщи". Така чрез символа на Париж беше изказана признателност към всички мобилизирани в битката срещу COVID-19, но и напомнено, че дицсиплината на хората е от съществено значение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5.8 по Рихтер разлюля Индонезия
5.8 по Рихтер разлюля Индонезия
Ухан се завръща към нормалния начин на живот
Ухан се завръща към нормалния начин на живот