НОВИНИ

Преводачът на папа Франциск: Времената на криза пробуждат човешката солидарност

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:47, 11.04.2020
Чете се за: 01:30 мин.
Общество

Тази година католиците посрещат най-светлите християнски празници далеч от храмовете. В човешката история обаче е имало много тежки периоди, когато вярата е тържествувала, а надеждата никога не е угасвала. Това каза в специално интервю за "По света и у нас" отец Страхил Каваленов, главен викарий на Никополската епархия.

Къде да намерим утеха, когато убежищата изглеждат измамни, как да продължим в един несигурен свят - в изминалите дни отец Страхил Каваленов, като много други свещеници, получава много подобни въпроси от вярващите в своята епархия.

Отец Страхил Каваленов, генерален викарий на Никополската епархия: Не се страхувайте! Това е отговорът, който бих дал на всеки, който ми задава въпроса какво да правим в тази тежка ситуация. Бог е близо, Бог обича човека и мисли за човека, желае му доброто.

Католиците и в неговата епархия, която обхваща северна България, и в цялата страна, ще посрещнат с радост Деня на Христовото възкресение.

Отец Страхил Каваленов, генерален викарий на Никополската епархия: Животът тържествува над всичко онова, което кара човекът да страда, затова и ние ще се радваме, независимо от трудните, извънредните, бих казал, условия. Но в човешката история познава много такива периоди, в които вярата именно в победата на Христос над смъртта и злото е тържествувала и надеждата никога не е угасвала.

Във времената на криза, човешката солидарност започва да се пробужда, убеден е отец Каваленов.

Тези ситуации на трудност събуждат у хората чувството за отговорност, и то за колективна отговорност, правят ни наистина общество, с обществено съзнаниe. И има много такива примери наистина, когато ситуацията на опасност прави хората по - сплотени, кара ни да забележим другия човек, който може би не сме забелязали, когато времената са били по-спокойни, и да му подадем ръка и това прави усещането за съпричастност между хората по-силно.

Преди почти година, отец Каваленов беше редом до папа Франциск, като негов преводач, по време на посещението му у нас.

Отец Страхил Каваленов, генерален викарий на Никополската епархия: Бяха наистина забележителни три дни в моя живот. Това, което наистина никога няма да забравя, са неговите съвети към всички нас, християните. Когато той говореше за църквата като наша майка и като наш дом, чията врата е винаги отворена. Дори да изглежда вратата затворена, ключът е винаги от външната страна. Трябва само да се приближим и ще бъдем приети в своето семейство. Тези думи няма да забравя никога.

Технологиите помагат на хората да присъстват онлайн на литургиите, но семействата са и малки домашни църкви, казва отец Каваленов и молитвата у дома ще направи всеки съпричастен на празника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пазарите ще работят само от 13 до 15 април
Пазарите ще работят само от 13 до 15 април
Показаха Торинската плащеница на Велика събота за католиците
Показаха Торинската плащеница на Велика събота за католиците