COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Превозвачи в Пловдив предлагат да има бонуси и за шофьорите в градския транспорт

от БНТ
17:48, 01.04.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Огромни загуби отчитат транспортните фирми в Пловдив, които обслужват градските автобусни линии. Половината от шофьорите и кондукторите са пуснати в отпуск, а останалите работят при изключително стресови условия.

По данни на превозвачите от началото на извънредното положение до момента пътниците са намалели със 75 процента. В същото време община Пловдив изисква от фирмите да изпълняват стриктно своите разписания.

Напрежението между община Пловдив и фирмите ескалира след като стана ясно, че превозвачите ще бъдат санкционирани, защото не са подсигурили големи автобуси с поне 70 места по линиите в пиковите часове.

В социалните мрежи се появиха и снимки на препълнени рейсове, в които е невъзможно да се спазва препоръчителната дистанция.

Пламен Вълков - ОП "Организация и контрол на транспорта": Все още на са глобени, ще бъдат наистина глобени за това че не са изпълнили маршрутното разписание.

253 автобуса, трябва да обслужват градските линии в пиковите часове. През останалото време в Пловдив се движат 130. Сутрин и вечер маршрутите се изпълняват по делнично разписание, а между 9 и 16 ч минават на по-големи интервали.

Петко Ангелов - превозвач: Пътникопотокът е паднал 75. Ние въртим по цял ден, горим нафта и сме пред фалит.

Веселин Дошков - превозвач: Ние сме в много по-тежко състояние отколкото сферата на туризма, защото там затвориха заведенията, нямат разходи, докато ние имаме едни символични приходи срещу огромни разходи за гориво, за заплати.

Превозвачите в Пловдив ще искат от общината още по-драстично намаляване на броя автобуси. Тяхното предложение е градски транспорт да има само сутрин и вечер в пиковите часове, а през останалото време да има само дежурни коли по няколко основни направления.

Пламен Вълков - ОП "Организация и контрол на транспорта" Пловдив: Ние сме в постоянен диалог с тях, така че всяко тяхно предложение се обсъжда на много високо ниво и им се дава необходимото решение.

Заради постоянния контакт с хора пловдивските превозвачи предлагат на шофьорите в градския транспорт държавата също да осигури допълнително заплащане. Те ще се възползват и от новите икономически схеми за подпомагане на бизнеса в кризисната ситуация.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джок Полфрийман остава на свобода, ВКС остави без разглеждане искането за възобновяване на делото
Джок Полфрийман остава на свобода, ВКС остави без разглеждане искането за възобновяване на делото
Откраднаха картина на Ван Гог от музей край Амстердам
Откраднаха картина на Ван Гог от музей край Амстердам