НОВИНИ

Превозвачите след срещата в МС: Топката е в ръцете на премиера Кирил Петков

bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 17.05.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

След четиричасовата среща на премиера с превозвачите има ясна воля за диалог. Това заяви Николай Рашков - член на експертната група по командироване на шофьорите към ЕК.

"Трябва ясно да заявя, че протест утре ще има, поради простата причина, че конкретни решения нямаше. Доверието на бранша и диалогът с ресорното министерство е тотално скъсан, така че топката в момента е при г-н Кирил Петков, който лично пое ангажимент това да бъде изчистено. Имаме набелязани конкретни точки с ясни срокове", коментира Рашков.

Регионалният министър Гроздан Караджов е изявил желание за експертна среща с превозвачите, за да се дискутира ефектът от въвеждането на толсистемата.

"Ще дискутираме директна експертиза от нашия бранш как толсистемата влияе директно на стоките от първа необходимост. Наясно сме, че държавният бюджет е един. Имаме градивни предложения, които няма да са в негов ущърб, но и няма да позволят масов фалит на транспортни предприятия", уточни Рашков.

Намаляването на акциза на горивата преминава единствено през оторизация на ЕК и Европейския съвет и премиерът лично е поел ангажимент да се даде начало на тази процедура, обясни още Рашков.

"Оттам нататък ангажиментът е това а се случи в най-бързи срокове. Предложението, което дискутирахме на масата е за намаляване на цената на биодобавката. Апелираме за повторен разговор между г-н Петков и ресорните министри и ново предложение в рамките на седмицата. Биодобавката не влияе на бюджета и настояваме тя да бъде премахната, за да успокоим нивото на инфлацията", добави той.

Протест ще има, отново потвърди Николай Рашков, защото няма постигнати решения.

"Аз и колегите ми ще прекараме няколко безсънни нощи, защото сме длъжни пред обществото да вземем правилните мерки за успокояване на инфлацията. Протест ще има в рамките на всички законови изисквания, той няма да затрудни гражданите на София и всички големи градове. Г-н Петков и министрите на днешната среща бяха поканени и приеха да присъстват на нашия протест", завърши Николай Рашков.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деница Сачева, ГЕРБ: Начинът, по който се обявяват мерките, е абсурден
Деница Сачева, ГЕРБ: Начинът, по който се обявяват мерките, е абсурден
Владимир Табутов, ПП: Има аномалии в пазара на електроенергия, които не би трябвало да се случват
Владимир Табутов, ПП: Има аномалии в пазара на електроенергия, които не би трябвало да се случват