НОВИНИ

Президентът и премиерът в задочен спор за Шенген

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:32, 06.01.2024
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Още в понеделник държавният глава ще сезира Конституционния съд за промените в основния закон като тогава ще обяви и мотивите си. Той разкритикува и влизането на България в Шенген по въздух и вода като го обяви за "полушенген от полуправителство". От своя страна премиерът защити кабинета си с думите, че това е работещо правителство и обясни, че има още два месеца преди да каже дали ще има смени на министри след ротацията. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи настоящия кабинет като по-успешен от служебните правителства.

Президент и премиер влязоха в пореден задочен спор относно това каква година предстои и дали България е постигнала успех с влизането си в Шенген.

"Влизаме в 2024 година със смесени чувства и половинчати решения, полуконституция, полушенген, полуистина, полубюджет, полуреформи, полууправление. Когато политическият разгул и търговията с националния суверенитет започват да се приемат за норма, цената е националното достойнство и превръщането ни във втора категория европейски граждани", каза президентът Румен Радев.

"Аз се надявам да е хубава годината, ако има затруднения те по-скоро могат да дойдат отвън. Ние имаме пълен Шенген, това трябва да е ясно, това гласи решението на ЕК. Това, което остава, е да се подсигури дата, на която да влезем и по сухопътните граници. Имаме парламентарна република, работещ парламент, работещо правителство", категоричен беше премиерът Николай Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също похвали работата на правителството.

"До няколко месеца хората вече ще видят продуктът от тази некоалиция, която макар и трудно за всички мисля, че към момента е успешна и много по-успешна от всякакъв вид служебни правителства или други фигурации, които биха могли да се подреждат", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Още в понеделник обаче държавния глава ще сезира Конституционния съд заради промените в основния закон на държавата.

"Моето първо действие през настоящата година е да сезирам Конституционния съд за бруталното и в много отношения некомпетентно посегателство върху българската Конституция - ще го направя още в понеделник", каза Румен Радев.

"Който иска да си прави проверки, да си ги направи. Конституционният съд е този, който може да каже, ако нещо не е наред, но да поставяме целият процес отново под въпрос е абсолютно некоректно и няма никакво място днес", подчерта Денков.

Радев отказа да коментира предстоящата ротация. Коментар обаче направиха премиерът Николай Денков и Бойко Борисов.

"Предстои да се види технически как ще се осъществи ротацията. Ако мене ме питат - лесно, за мен е най-лесно да се реализира с първия мандат. Това, което е сигурно, е, че имаме тази договореност, че когато Мария Габриел стане премиер, аз ще стана вицепремиер, така че аз не очаквам промяна в това отношение", допълни министър-председателят.

"Мария Габриел ще отиде с одобрен от парламентарните групи кабинет, за да може като се върне да започне избирането на този по същество нов кабинет", каза Бойко Борисов.

От думите на министър-председателя стана ясно, че не са изключени и промени в кабинета, като ще бъде направен анализ дали министрите са се справили с изпълнението на управленската програма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева: Подкрепата за младите спортисти е изключително важна
Весела Лечева: Подкрепата за младите спортисти е изключително важна
Богоявление беше отбелязано в цялата страна (СНИМКИ)
Богоявление беше отбелязано в цялата страна (СНИМКИ)