НОВИНИ

Президентът Радев: В момент на криза всички институции са единни

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:54, 12.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви по време на посещението си в Плевен, че политиците не трябва да се правят на лекари и обратното. И допълни, че в момент на криза всички институции са единни. Румен Радев изтъкна огромната роля и натоварване на общините, които трябва да постигнат баланса: да се запази общественото здраве, но и да не се допусне парализа на икономиката.

Посрещане без ръкостискане и на метър разстояние - така започна срещата между президента Румен Радев и кмета на Плевен - Георг Спартански. Двамата обсъдиха мерките срещу коронавируса в града. Държавният глава ги оцени високо.

Румен Радев - президент на България: Нека политиците не се правим на лекари. Има отдавна сформиран Национален оперативен щаб. Аз държа всеки ден връзка с него - лично с генерал Мутафчийски - по няколко пъти на ден. Има кой в държавата да ръковади оперативно нещата, да осигурява ресурсите и да предприема мерките и да носи отговарност.

Обществото, икономиката и социалният живот са изправени пред предизвикателство, смята президентът. Но убеденост, че страната ни има и капацитета, и силите да се справи.

Румен Радев - президент на Българи: Излизане от криза не се прави с двувластие. Излизане от криза изисква единоначалие, изисква ясни указания, ясни инструкции, контрол за тяхното изпълнение. Разбира се, че има винаги какво да се желае повече. Да - по време на криза да се шият предпазни облекла - не е най-удачният момент.

Президентът се запозна с работата в условия на коронавирус на компания за производство на пожароизвестителни системи. Мерене температурата на всеки служител и дезинфекция още на входа са част от мерките.

Лъчезар Петров - управител на компания за производство на пожароизвестителни системи: За нас не беше трудно да предприемем всичко това, тъй като в помещенията имаме контролирана среда - обмен на въздуха, йонизация на въздуха и овлажняваве на въздуха - това е във връзка с производството на микроелектроника. На някои от местата ние работим с ръкавици.

От понеделник учебните занятия в Плевен ще бъдат възстановени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Нашата индустрия може да се реорганизира само за няколко дни
Борисов: Нашата индустрия може да се реорганизира само за няколко дни
България разполага с 53 173 болнични легла
България разполага с 53 173 болнични легла