НОВИНИ

Президентът Румен Радев връчи Почетен знак на проф. Надежда Сейкова

президентът румен радев връчи почетен знак проф надежда сейкова
bnt avatar logo
от БНТ
11:15, 01.03.2021
Чете се за: 02:02 мин.
Още
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев връчи Почетен знак на Президента на Република България на проф. Надежда Сейкова.

Точно на рождената си дата, проф. Сейкова получи отличието за значим принос към българската култура и духовност и по повод нейната 90-годишнина.

"Уважаема професор Сейкова, обръщам се към Вас като към изключително талантлив творец и любим учител на поколения български актьори и режисьори. Вие вложихте своята висока класа на професионалист и човек в националното ни изкуство и култура. Възпитахте и своите студенти, и публиката да участва, да изискват, да създават обща атмосфера на етика, благородство и достойнство". С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към доайена на НАТФИЗ.

Почетен знак на Президента на Република България е отличие на държавния глава, което се връчва на личности, доказали значими заслуги за развитието на съответната област, в която упражняват своята професия, както и за приноса им към общественото развитие и просперитета на нацията.

Сред носителите на Почетния знак са български и чуждестранни личности, сред които: актьорите Васил Михайлов, Мариус Донкин и Павел Поппандов, цигуларят Светлин Русев, проф. Елена Кутева, писателят Владимир Зарев, диригентът Валерий Гергиев, фолклористът Мартин Кейниг и много други.

Президентът отличава и институции, но предимно с плакет "Св. Св. Кирил и Методий". Сред тях е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" – по повод отбелязването на 70 години академична история и за значимия принос към развитието на българската култура (28 март 2018 година).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпада изискването за антигенен тест за шофьорите на тирове на "Кулата"
Отпада изискването за антигенен тест за шофьорите на тирове на "Кулата"
Започва кампанията по подаване на декларации за корпоративни данъци
Започва кампанията по подаване на декларации за корпоративни данъци