НОВИНИ

Президентът ще участва в честването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива

румен радев юни осъзнатата саможертва вечен извор вдъхновение борбата свобода
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
08:15, 19.08.2023
Чете се за: 02:05 мин.
Политика
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев ще участва в отбелязването на 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива днес, съобщиха от прессекретариата на президента. Честването е под патронажа на президента.

От 20:00 ч. ще бъде отслужена заупокойната молитва в памет на загиналите, в храма-костница „Света Петка“. След това в 20:30 ч. пред мемориала в историческата местност ще започне възпоменателното тържество.

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме строя на представителните роти на Националната гвардейска част и ще произнесе слово, след което ще отдаде почит към загиналите за свободата по време на Илинденско-Преображенското въстание.

По-рано през деня президентът участва в отбелязването на 146-ата годишнина от Шипченската епопея.

Илинденско-Преображенското въстание избухва на 2 август (20 юли стар стил) и е въстание за освобождение на българското население в Македония и Одринска Тракия, останало след Освобождението на България (1878 г.) в пределите на Османската империя съгласно Берлинския договор.

Въстанието е организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). На Солунския конгрес в началото на януари 1903 г. се взема решение за вдигане на въоръжено въстание, а на Смилевския конгрес на Битолския окръг на ВМОРО, през април, е решено въстанието в окръга да започне на 20 юли (Илинден) същата година.

На конгреса на Петрова нива (28-30 юни 1903 г.) началото на бойните действия в Одрински революционен окръг се определя за 6 август (Преображение Господне). Двете дати, които съвпадат с църковните празници Илинден и Преображение, дават и името на въстанието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"БНТ зад кадър": Анета Дешова: Това е екипна работа, всеки стои на своето място и заедно създаваме цялото
"БНТ зад кадър": Анета Дешова: Това е екипна работа, всеки стои на своето място и заедно създаваме цялото
Ветровито и горещо днес
Ветровито и горещо днес