НОВИНИ

Президентът удостои с държавни отличия шестима българи

Те получиха признание за приноса си в различни сфери на обществения живот, науката и спорта

президентът удостои държавни отличия шестима българи
bnt avatar logo
от БНТ
14:47, 24.10.2023
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима българи за принос в различни сфери на обществения живот, науката и спорта. Церемонията се проведе в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Богдан Николов и Илиана Раева бяха удостоени с орден "Стара планина" първа степен. С най-висшето държавно отличие президентът награди и архитект Елко Хазан. Проф. Рахамин Шекерджийски също беше отличен с орден "Стара планина" първа степен. Румен Радев удостои проф. Стефан Хаджитодоров с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен, а Васил Долапчиев с орден "За гражданска заслуга" втора степен.

Богдан Николов беше награден за изключително големите му заслуги към България в областта на спорта. Той е роден на 22 януари 1955 г. в Плевен. Започва да се занимава с мотоциклетен спорт през 1972 г. Кариерата му преминава през два основни периода: като състезател по мотоциклетизъм на писта и като председател на Българската федерация по мотоциклетизъм. Като състезател по мотоциклетизъм Богдан Николов преминава през всички нива - от механик на спортен клуб (1972 г.) до световен шампион през 1992 г. Общо за своята активна състезателна дейност, за периода 1973 - 1992 г., Николов има завоювани 16 национални шампионски титли и 5 международни.

Илиана Раева беше удостоена с ордена за изключително големите ѝ заслуги към България в областта на спорта. Пътят на Раева е осеян с множество победи - като гимнастичка, треньор, създател на първия частен спортен клуб по художествена гимнастика и шампиони, като треньор и старши треньор в националния отбор по художествена гимнастика, а по-късно и като член на Управителния съвет, председател на треньорския съвет и председател на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика.

Архитект Елко Хазан беше награден за неговата просветителска дейност по отношение приноса на България за спасяване на българските евреи по време на Втората световна война. Архитект Хазан е роден през 1948 г. в Ямбол. Завършва Английската езикова гимназия в София, след което придобива висше образование по специалност "Архитектура". Работи дълги години като архитект. След приключване на кариерата си, Елко Хазан отдава всички сили за отстояване на истината за Спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Инициира и организира научни конференции, кръгли маси, издаването на книги, публични изяви в средствата за масови комуникации, се посочва в мотивите на кабинета.

Фармацевтът проф. Рахамин Шекерджийски е известен като "бащата на беналгина". Проф. Шекерджийски е изтъкнат учен в областта на фармацията с над 66 години трудов стаж. Роден е в Дупница през 1934 г. Той е дарител на училища, детски градини в Дупница, както и на футболния клуб в града. Неговият принос за фармацията включва близо 80 разработки на лекарствени продукти, като 30 от тях са успешно внедрени и добре познати в практиката, сред които и беналгина - хапчето против болка.

Проф. Стефан Хаджитодоров беше награден за неговите големи заслуги в областта на науката. Той завършва специалност "Автоматика и телемеханика" във Висшия машинно-електротехнически институт в София през 1978 г. Година по-късно завършва и като инженер-математик в Центъра по приложна математика в същия институт. Избран е за член-кореспондент на Българската академия на науките в областта на инженерните науки през 2014 г. От януари 2021 г. е заместник-председател на БАН.

Васил Долапчиев получи отличието заради заслугите му за развитие и укрепване на гражданското общество при разработването и провеждането на държавната политика за правата на хората с увреждания. Като дългогодишен председател на Управителния съвет на Съюза на слепите в България Долапчиев има съществен принос за развитието и дейността на сдружението и за утвърждаването му като авторитетна организация с висок международен престиж чрез активната си подкрепа за каузата за достоен живот на хората със зрителни увреждания.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как продължава ремонтът на театър „София“? (Снимки)
Как продължава ремонтът на театър „София“? (Снимки)
Земеделското министерство към животновъдите: Изпълняваме стриктно поетите ангажименти
Земеделското министерство към животновъдите: Изпълняваме стриктно поетите ангажименти