НОВИНИ

Президентите на България и Албания с обща позиция за мирен диалог относно мигрантската криза

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:18, 05.03.2020
Чете се за: 01:19 мин.
Политика

Проблемите с мигрантската криза трябва да се решат с диалог и обединените усилия на всички страни от ЕС, а най-важното средство е дипломацията. Това е позицията на президентите на Албания и България, които разговаряха днес в Тирана. Румен Радев е на държавно посещение там по покана на своя колега Илир Мета.

Мигрантската криза води до тревожни проблеми в нашия регион, каза президентът Радев. Според него Турция не трябва да бъде оставяна сама с мигранския натиск, трябва да се помогне и на Гърция с охраната на външните европейски граници.

По думите му трябва да се реши както хуманитарния проблем, така и проблема със сигурността. Румен Радев напомни, че още преди три години е предложил ЕС да разработи Оперативен план за защита на външните граници на ЕС.

Румен Радев, президент на Република България: Това, което е налице в момента с мигранския натиск показва ясни дефицити на европейската политика в тази област. Първо, няма единно европейско решение все още по мигранския въпрос. Второ, няма изграден капацитет като оперативен план за бърза и ясна реакция при защита и то солидарна защита на външните граници на ЕС и възможноситте за преодоляване на хуманитарна криза.

Илир Мета - президент на Република Албания: Важно е ЕС да реши предизвикателствата с мигранския натиск по гръцко-турската граница чрез диалог, чрез ангажиране на всички страни от ЕС и НАТО, защото става въпрос за две НАТО-вски държави.

Президентът Радев потвърди пред своя колега Илир Мета , че България подкрепя евроинтеграцията на Албания и счита, че Тирана е готова да започне преговоир с ЕС.

Илир Мета благодари за подкрепата ни за европейската перспектива на Албания и другите страни от региона. Като положителен факт Румен Радев отбеляза законовите промени в Албания, които дават възможност на българското национално малцинство да изполва правата си.

Посочи че това е един от основните критерии за подкрепата ни за бъдещото еврочелнство на Албания.

Румен Радев, президент на Република България: Добросъседството е един от най-важните критерии за целия наш регион. И от начина, по който това малцинство ще реализира своите пълни права, зависи изпълнението на този най-важен критерий.

Президентът Илир Мета благодари и за подкрепата, която е получила страната му от България след разрушителното земетресение през ноември миналата година.

По-късно пезидентът Радев проведе срещи също с премиера Еди Рама и с председателя на парламента Грамоз Ручи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изграждането на водопровода за Перник стигна до града
Изграждането на водопровода за Перник стигна до града
Депутатите изслушаха Каракачанов за продажбата на военните имоти
Депутатите изслушаха Каракачанов за продажбата на военните имоти