НОВИНИ

Президентството и ВМЗ-Сопот с коментар на огласената от Нинова сделка с оръжие за Украйна през трета страна

bnt avatar logo
от БНТ
19:41, 29.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Сделката с оръжие от България за Украйна през трета страна, които вчера огласи Корнелия Нинова, днес получи реакция от Президентството и от ВМЗ-Сопот. Нинова твърди, че по времето на служебното правителство, предишното ръководство на ВМЗ-Сопот се е опитало да продаде военни изделия на Украйна, но сделката е била спряна от редовния кабинет, а управлението на ВМЗ е сменено.

Вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че няма разрив между Президентството и БСП.

"Това не е проблем между президентската институция и БСП, такъв проблем липсва. Вчера имаше информация, изнесена от г-жа Нинова в качеството ѝ на вицепремиер и министър на икономиката, този проблем е с доста дълга брада от няколко дни. Всъщност всичко започна от признанието на премиера, че България изнася оръжия за Украйна, макар и не косвено и не направо, а чрез фирми посредници", заяви Илияна Йотова.

Според Йотова бившето ръководство на ВМЗ е отговорило на Нинова. В Сутрешния блок на БНТ бившият председател на Съвета на директорите във ВМЗ-Сопот Никола Стоянов опроверга вицепремиера в оставка. Според него сделката не е спряна, а е реализирана и то по времето на Нинова , но доставката е пренасочена към друга страна.

"Другата лъжа на г-жа Нинова е, че по някакъв начин е спряла тази сделка. Аз я призовавам, питайте я и вие да ви покаже документ, с който тя е спряла тази сделка, защото тази сделка не е спряна, тя се осъществи. Просто след като ние информирахме за тази промяна в дестинацията имало е може би разговори на по-високо ниво с тази компания и компанията след няколко дена или седмица внесе нова смяна в дестинацията за друга държава и получи разрешително", заяви Никола Стоянов, бивш председател на Съвета на директорите във ВМЗ-Сопот.

Коя е страната Стоянов не посочи заради конфиденциалност, но каза, че не е Полша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски обърна Локомотив Сф в контрола
Левски обърна Локомотив Сф в контрола
ЦСКА се прибра в София, Иван Турицов се надява на успешен старт на "червените"
ЦСКА се прибра в София, Иван Турицов се надява на успешен старт на "червените"