НОВИНИ

При какви условия отварят културните институции?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:02, 11.05.2020
Чете се за: 02:18 мин.
Култура

При специален режим на работа отварят врати кина и музеи, и се разрешават концерти на открито - това става ясно от най-новата заповед на министъра на здравеопазването.

На брифинг по тази тема днес говори и министърът на културата - Боил Банов.

От заповедта на здравния министър стана ясно, че врати могат да отворят библиотеки, музеи и галерии, като всички те трябва да спазват строги изисквания за дистанция.

Отварят и киносалоните, дори тези които са в моловете, въпреки че моловете продължават да не работят. Изискването към тях е да запълват само 30% от местата си.

Театрите и концертите могат да се провеждат единствено на открито. При всички случаи трябва да се спазва дистанция, посетителите трябва да бъдат дезинфекцирани на входовете, да носят маски. Трябва да има еднопосочно движение в някои от музеите.

МС отпуска и 5 млн. лева в помощ на културата.

Боил Банов, министър на културата: След разговори с правителството и с премиера се взе решение за една подкрепа на Министерството на културата допълнителна към досегашните 2,5 милиона, още 5 милиона, които веднага започваме от утре да инвестираме, постановлението не знам дали ще бъде готово за тази сряда или за другата, но ние пускаме програмите, за да могат хората да почнат да ги работят и да се възползват от тях.

Боил Банов каза, че тези пари ще бъдат разпределяни така, че да се поущри изкуството във всичките му форми. Парите ще бъдат разпределени за нови театрални постановки, музикални спектакли, танцови представления, които разбира се, отговарят на определени изисквания.

Банов не пожела да коментира исканата от предшественика му Вежди Рашидов оставка в ефира на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Рашидов коментира казуса с Червената къща като определи управлението на Банов като лошо и поиска оставката му.

Банов заяви, че не разбира защо този казус е предизвикал проблем. Сподели, че там собствеността е проблемна - държавата е в съсобственост с частно лице.

Търсят се начини къщата да бъде откупена от държавата, но със сигурност тя няма да бъде давана под наем.

***

Една бърза анкета из софийските улици показва, че глад за култура има. След новата заповед, всеки има място, което бърза да посети.

С днешната заповед се дава зелена светлина на кина, театри, музеи, галерии и библиотеки. Но само при определени условия.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: В заповедта ясно е казано, че трябва да се спазят всички противоепидемични мерки.

Боил Банов, министър на културата: Те са стандартни, по отношение на носене на маски, третиране с препарати.

За музеите, библиотеките и галериите е достатъчно да спазват вече познатите мерки плюс условието за еднопосочно движение в затворените пространства.

Ина Дърова, собственик на киносалон Културен център Г-8: Сега се опитваме да видим до каква степен в музейни композиции е възможно изискването за еднопосочно движение.

По-сложен е въпросът с киносалоните.

Ина Дърова, собственик на киносалон Културен център Г-8: Сега може да видите как изглежда нашето ранено кино.

За да работи това кино, както и всички останали кина, то няма да може да използва климатична инсталация. И ще спазва изискването да запълни само 30% от празните седалки. За собствениците това със сигурност няма да носи печалба.

Ина Дърова, собственик на киносалон Културен център Г-8: Ще работим за престиж.

За театрите и концертите, мерките засега остават по-стриктни.

Боил Банов, министър на културата: За театри, опери, филхармонии е много рано да говорим за събития вътре, засега само вън.

Театър "Въздраждане" вече е в готовност.

Роберт Янакиев, директор на театър "Възраждане": Мога утре сутринта да осъмна със сцена. Въпросът е какви са рестрикциите, как да организираме хората, които ще съберат.

Боил Банов, министър на културата: Много са въпросите, не виждаме в Европа все още отговорите. Ние сме като едно новородено и започваме да опипваме някакви неща.

Министерството ще даде допълнителни указания на културните институции. А след среща между културния министър и премиера стана ясно, че ще даде и 5 млн лева за да помогне финансово на изкуството.

Боил Банов, министър на културата: Надежда, че културата и изкуствата, ще се измъкнат от тази клоака, наречена коронавирус.

А надеждата на хората в културата е да ги убеди, че след дългата пауза, мерките ще обещават безопасност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради болен с коронавирус: Изолират пожарникарите, гасили пожара в старческия дом в Благоевград
Заради болен с коронавирус: Изолират пожарникарите, гасили пожара в старческия дом в Благоевград
Спират движението на автомобили в „Подуяне“ заради разтопен битум
Спират движението на автомобили в „Подуяне“ заради разтопен битум