НОВИНИ

Прихванаха чужденец с български паспорт, получен незаконно

прихванаха чужденец български паспорт получен незаконно
bnt avatar logo
от БНТ
13:20, 27.05.2020
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Чужд гражданин с инициали С.Ш. е получил българско гражданство с фалшив документ, обявиха от прокуратурата.

За случая главният прокурор Иван Гешев е сезирал правосъдния министър Данаил Кирилов, който може да предложи на вицепрезидента Илияна Йотова да бъде издаден указ за отмяна на натурализацията.

Проверка на Държавната агенция "Национална сигурност" е установила, че в края на октомври 2010 г. чужденецът е бил натурализиран по силата на текст от Закона за българското гражданство, позволяващ той да придобие българско гражданство, ако България има интерес от натурализацията му, или има заслуги към страната в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта.

За да докаже заслугите си, чужденецът е представил предложение от министъра по транспорта, информационните технология и съобщенията.

На запитване на ДАНС от министерството обяснили, че такъв документ не съществува в архива и в деловодната система на ведомството.

От там посочват, че за периода 25.10.2010 г. – 02.11.2010 г. министър Александър Цветков е бил заместван от зам.-министър Ивайло Московски, койт обаче не бил подписвал и пращал подобен документ.

Заради наличието на данни за извършено документно престъпление материалите по случая са изпратени на Софийската районна прокуратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Цветанов се завърна в "Левски"
Христо Цветанов се завърна в "Левски"
Владимир Алекно: Страхувам се, не съм подготвял отбори след месеци игри на PlayStation
Владимир Алекно: Страхувам се, не съм подготвял отбори след месеци игри на PlayStation