НОВИНИ

Проблеми с кандидатстването за еднократната помощ за ученици

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
16:12, 10.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Проблеми с кандидатстването за еднократната помощ за ученици - родители сигнализират в социалните мрежи, че училищни директори отказват да им издадат удостоверение, че детето им е записано в училище.

Освен децата от първи и осми клас, от тази година право на еднократна помощ имат и учениците от втори, трети и четвърти клас. Социалните служби приемат заявления от 20 юни с уточнението, че ако са подадени преди 15 септември, родителите трябва да предоставят и служебна бележка, че детето е записано в съответния клас. Училищни директори от София обаче отказвали да издават бележки.



Някои директори издават удостоверенията, а други казват, че това на практика е невъзможно, защото старата учебна година приключва на 14 септември.

В писмо до директора на столичното регионално управление на образованието от 6 юли, заместник-министърът на образованието Емилия Лазарова обяснява, че въпросът с издаването на удостоверения за получаване на еднократна помощ е обсъждан от институциите в края на април. Тогава станало ясно,че Министерството на образованието предоставя служебно информацията за записаните ученици на Агенцията за специално подпомагане след 15 септември. А според наредба от 2016 година институциите не трябва да издават удостоверения преди старта на учебната година.

"Не считам, че са налице основания за издаване на удостоверения от институциите в системата на предучилищното и училищното образование, за данни за които е налична служебна информация в НЕИСПУО", пише в писмото.

Предлагат да отпадне изискването на удостоверения за еднократната помощ за ученици

Тази информация няма как да се получи по служебен път преди началото на учебната година, посочи Павлинка Дупчева - експерт в Агенция "Социално подпомагане". В агенцията ще я получат чак на 5 октомври, защото така е регламентирано в правилника и споразумението.

Половината от помощта се изплаща месец след подаване на заявлението, а останалата част - в началото на втория учебен срок. Какво да правят родителите, ако не получат удостоверение от училището през лятото?

"Те могат да подадат заявлението от 15 септември до 15 октомври, когато е крайният срок за подаване на тези заявления - декларации", обясни Павлинка Дупчева.

В социалните служби са подадени над 37 000 заявления за еднократна помощ на ученици от 1. до 4. клас. Какъв ще е размерът ѝ ще стане ясно при обсъждането на Бюджет 2023.

От министерството на образованието не отговориха на въпросите на БНТ. А от социалното министерство предлагат при кандидатстване за еднократна помощ да не се изискват удостоверения от училищата, но само за децата от втори до четвърти клас. Депутатите ще обсъждат и това предложение с бюджета за тази година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще участва в срещата на върха на НАТО
Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще участва в срещата на върха на НАТО
От АТР потърсиха отговор на успешното представяне на Григор Димтиров на Уимбълдън досега
От АТР потърсиха отговор на успешното представяне на Григор Димтиров на Уимбълдън досега