НОВИНИ

Продължава кървавият конфликт между Израел и "Хамас" - жертвите се увеличават

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:35, 16.05.2021
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Продължава размяната на удари между Израел и "Хамас". С още 33 загинали при израелски въздушни удари в Газа жертвите сред палестинците достигнаха 181 души, сред които 52 деца.

Израел съобщава за 10 загинали, включително две деца. Жертвите се увеличават.
В седмия ден на конфликта Съветът за сигурност на ООН обсъжда виртуално ситуацията. Международните призиви за прекратяване на насилието не дават резултат.

В днешното утро на израелски артилерийски обстрел и въздушни удари над Газа загубиха живота си 33 палестинци, от тях 13 деца.

Израелската армия удари дома на шефа на политическото бюро на "Хамас" Яхия Синуар и дома на неговия брат. Вероятно в тяхно отсъствие.

Дълбоките корени на израелско-палестинския конфликт

Рано сутринта звучаха сирените в израелски градове. Обстрелът с палестински ракети продължи през деня. Лидерите на двете страни заявиха, че нямат намерение да отстъпят.

"Нашата кампания срещу терористичните организации продължава с пълна сила. Действаме сега, колкото е нужно, за да възстановим спокойствието за вас, граждани на Израел. Това ще отнеме време", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

"Тази престъпна армия избива жени и деца със самолети Ф-16. Мислят, че ще възпрат народната съпротива. Днес всички сме отговорни за Йерусалим! Който може да помогне на Йерусалим и "Ал Акса", нека го направи!", каза лидерът на "Хамас" Исмаил Хания.

Папата предупреди за опасност от "спирала на смъртта" и призова за спокойствие в Близкия изток

На заден план остават протестите на Западния бряг, напрежението и сблъсъците между евреи и араби в много израелски градове. Папа Франциск предупреди, че нещата може да излязат от контрол и оплака поредните невинни жертви в един десетилетен конфликт.

"Това е ужасно, неприемливо. Питам се до какво ще доведат омразата и отмъщението? Наистина ли мислим, че ще изградим мир като унищожим другия?", подчерта папа Франциск.

Външните министри на страните от Европейския съюз ще обсъдят кризата на извънредна видеоконферентна среща във вторник, относно това как може да допринесат за спиране на насилието. Може би шансът е в посредничеството на Египет, който действа активно и дискретно за постигане на примирие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надал вдигна победоносно десета титла в Рим
Надал вдигна победоносно десета титла в Рим
Невероятен гол на Алисон накара феновете на Ливърпул да мечтаят
Невероятен гол на Алисон накара феновете на Ливърпул да мечтаят