НОВИНИ

Продължава облекчаването на мерките, наложени заради COVID-19

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:43, 17.05.2020
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Все повече държави по света облекчават карантинните мерки, наложени заради COVID-19. Някои от рестрикциите остават в сила с цел предотвратяване на втора пандемична вълна. Църквите в редица католически държави се приготвят за първите литургии в присъствието на вярващи.

Италия обяви падането на още ограничителни мерки. От утре ще работят магазини и заведения, ще бъде подновено и отслужването на литургии с вярващи. Всичко това обаче при спазването на строги правила за носене на предпазни средства и спазване на дистанция. От 25 май врати ще отворят спорните зали и плувните басейни, а от 15 юни кината и театрите. А от началото на 3 юни ще може да се пътува от и за Италия. Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че страната не може да чака появата на ваксина, защото удължаване на рестрикциите що доведе до разрушаване на икономическата и социалната структура.

Джузепе Конте, министър-председател на Италия: Поемаме премерен риск с ясното съзнание, че броят на заразените отново може да се увеличи. Принципите ни остават непроменени - и на първо място това е опазването живота и здравето на гражданите - това не подлежи на коментар. Но трябва да се адаптираме и да се подготвим за следващата фаза.

От днес пада извънредното положение в Естония, наложено на 13 март. А в държави, които по-бавно вдигат строгите правила вече се вдига социално недоволство. Срещу рестриктивните мерки протестираха в Румъния и Германия.

В Австралия вече бяха отслужени първите литургии в присъствието на вярващи. На тях могат да присъстват само по 10 души, като спазват отстояние по между си. Кой да присъства е въпрос на договаряне със свещеника и между самите енориаши. Вълнението и за двете страни беше голямо.

Отец Джефри Плант: Да бъдем физически с пасството си, макар и в намален състав - е благословия за нас. И отново да можем да споделим словото Господне и Евхаристията с вярващи е голяма радост за мен.

Даниел Куок: Прекрасно е отново да сме заедно, както и физически да получаваш причастие.

Храмовете ще се дезинфекцират след всяка литургия.

А в парковете в Ню Йорк - градът е сред най-засегнатите от коронавируса, вече има посланици на социалното дистанциране. Това се хора, които следят посетителите в зелените площи и алеите да спазват препоръчителното разстояние от поне метър и половина и да носят предпазни средства. И ако част от хората не бяха съгласни да им се казва къде да седят или ходят, то други одобряват т.нар. посланици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблеми пред розопроизводителите в разгара на кампанията
Проблеми пред розопроизводителите в разгара на кампанията
Няма да паднат цените в ресторанитете при 9% ДДС
Няма да паднат цените в ресторанитете при 9% ДДС