НОВИНИ

Продължава спадът на заболеваемостта от COVID-19 в Испания

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:11, 06.04.2020
Чете се за: 01:31 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС

В Испания забавянето в темпа на заболеваемост продължава четвърти пореден ден. Страната е на второ място след Китай по брой починали от COVID-19. За последните 24 часа жертвите там са 637.

Борбата с пандемията в Европа:

РУМЪНИЯ

В Румъния от днес е препоръчително носенето на маски при излизане навън. Властите обещаха, че до 15 април на пазара ще има достатъчно маски, собствено произвовство. И предупредиха, че собственоръчно произведените маски трябва да се подменят често,както и да се перат и гладят редовно.

СНИМКА: БГНЕС

В страната има 157 починали и 3864 заразени, както и 374 излекувани от COVID-19. Властите са събрали 170 милиона леи или 35 000 евро от глоби, наложени във връзка с мерките срещу пандемията. В деянията, които подлежат на строги наказания, е и пропуск за предоставяне на информация.

УНГАРИЯ

В Унгария премиерът Виктор Орбан представи икономически мерки за преодоляване на кризата, причинена от COVID-19. Бюджетният дефицит ще нарасне с 2.7% от БВП при заложен 1% преди настъплението на заразата. Целта ни е да създадем толкова работни места, колкото вирусът унищожи - каза Орбан.

СНИМКА: БГНЕС

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария: Готови сме да поеме част от заплатите от името на работодателите, това ще е специална унгарска форма на подкрепа за заплатите. Втората ни програма е за създаване на работни места, ще подкрепим инвестиции за 450 милиарда форинта. Пакетът от стимули включва гарантирани заеми за компаниите и ще възлезе на близо 18-20% от БВП на страната.

ПОЛША

Полските депутати отхвърлиха предложението на управляващата партия "Право и справедливост" президентските избори на 10 май да се проведат с гласуване по пощата. Остава неясно как и дали ще се осъществи вота.

СНИМКА: БГНЕС

В Полша жертвите са 98, заразените 4201. Критиците на провеждането на вота твърдят, че управляващите искат да жертват здравето на хората, за да гарантират преизбиране на Анджей Дуда, който в момента е фаворит за поста, според прогнозите.

ГЪРЦИЯ

В Гърция 7-годишно момче написа произведение, посветено на изолацията и на страдащите заради коронавируса. Стелиос е известен като уникално музикално дарование и е печелил престижни конкурси.

Стелиос Керасидис, пианист: Здравейте, приятели! Аз съм Стелиос. И аз си стоя у дома напоследък. Нека бъдем по-търпеливи и скоро ще можед да излезем и да поплуваме в морето. Това произведение е за вас!

АВСТРИЯ

Австрия се готви да облекчи мерките след Великден. Правителството представи днес пътна карта за излизане от пълната карантина в следващите седмици. Носенето на маски навън ще остане задължително, но след празниците някои малки магазини ще отворят.

СНИМКА: БГНЕС

От 1 май разрешение да работят ще получат и фризьорски салони, търговски центрове и всички магазини. Ресторантите и хотелите ще отворят чак в средата на май. Училищата ще останат затворени до средата на май.

Големи публични събития няма да се провеждат до края на юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС заседава вече 9 часа за извънредното положение и актуализацията на бюджета
НС заседава вече 9 часа за извънредното положение и актуализацията на бюджета
Отменено е бедственото положение в Рудозем
Отменено е бедственото положение в Рудозем