НОВИНИ

Проф. Емил Воденичаров: 85-90% от заразяването с коронавирус се дължи на замърсени ръце

bnt avatar logo
от БНТ
09:22, 02.04.2020
6600
Чете се за: 01:25 мин.
Наука и технологии

Входните врати при заразата са очната лигавица, носоглътката и устата.
85 до 90% от заразяването с коронавирус се дължи на замърсени ръце. Това е главният виновник и затова от голямо значение е ползването на лични предпазни средства - маски и предпазни очила и шлемове.

Това заяви в Сутрешния блок на БНТ ръководителят на Катедра "Хигиена" в Медицинския университет проф. Емил Воденичаров.

Според него най-рационалният метод за борба с COVID-19 е социалната изолация и е много правилно, че правителството поиска да бъде удължено извънредното положение. Вторият ключов момент е повишаване на хигиенните изисквания.

Проф. Емил Воденичаров - ръководител на Катедра "Хигиена" в Медицинския университет: Коронавирусът макар с минимално тегло от 60 до 140 нанометра има маса, която се подчинява на втория закон на Нютон, че силата на земното привличане е равна на масата по земното ускорение, и се задържа в кратко време в атмосферата. При кихане и кашляне това може да достигне до метър-метър и двайсет. И затова се прие правилото 2 метра отстояние при социални контакти.

Той обясни, че домашният сапун има един недостатък, че е зависим от PH, те., когато е твърда водата, дезинфекционните свойства се редуцират.

Проф. Емил Воденичаров - ръководител на Катедра "Хигиена" в Медицинския университет: Докато търговският сапун, който се продава широко, той има обилие на синтетични амфифили, които са мазнини и много наподобяват строежа на мазнините на обвивката на вируса. Тези мазнини на обвивката на вируса контролират какво влиза и какво излиза от този вирус. При среща с амфифилите, те ги приемат за себеподобни и ги пропускат да влязат. Влизайки вътре във вируса, едната теория включва дезинфекционните свойства, тези амфифили, мазнини, а другата теория - е че променят отношението между белтъци, мазнини и РНК.

Професорът допълни, че влизайки, тези амфифили повишават вътрешното налягане във вируса и подобно на сапунен мехур, в даден момент еластичността на тази обвивка се преодолява и се пръска.

Проф. Воденичаров каза още, че най-малко 20-30 секунди трябва да си мием ръцете и задължително със сапун. На работата - подът два пъти най-малко трябва да се дезинфекцира - в началото на работния ден и през обедната почивка. Дръжките на вратите, копчетата на тоалетните чинии, кранчетата на мивките трябва ежечасно да се дезинфекцират.

Той припомни за едно старо и почти забравено средство за дезинфекция - хлорната вар. "Един кг се разтваря в 10 литра вода и се поставя на тъмно за 24 часа да стои. Разбърква се, 3 литра от този концентрат се смесват с 3 литра и половина вода и се получава дезинфекционнен разтвор", обясни той.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брифинг на Деница Сачева и Красимир Вълчев
Брифинг на Деница Сачева и Красимир Вълчев
Местят датите за изпитите след 7. и 12. клас, ако се удължи извънредното положение
Местят датите за изпитите след 7. и 12. клас, ако се удължи извънредното положение