НОВИНИ

Проф. Генчо Начев: Порочното финансиране е проблемът на българското здравеопазване

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 29.05.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Начинът на финансиране на здравната система е порочен. Няма контрол на качеството на дейността. "Така директорът на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев определи "болестта" на здравеопазването. Според него лекарите отдавна говорят за промяна, но очевидно "интересите са толкова големи, че надделяват над здравия разум".

Проф. Генчо Начев похвали медицинския персонал, който показа отговорност по време на епидемията от коронавирус. Кадрите навсякъде в страната са се справили много добре. Той даде висока оценка на действията на правителството и на Щаба, които взеха навременни противоепидемични мерки.

По отношение на заразените медицински работници лекарят смята, че заразяването се е получило в резултат на немарливост и недостатъчен контрол от страна на ръководствата на болниците.

Професорът даде пример с болницата "Св. Екатерина", където е бил въведен строг ред за приемане на спешни болни, включително за диагностициране на вируса при приемането. Отчетен е бил рискът за болните, които постъпват в болницата със сериозни сърдечно съдови и други тежки заболявания.

Проф. Начев изтъкна, че достъпът на българските граждани до болнична помощ е един от най-добрите в света. Най-големият проблем, според него, е в порочното финансиране на здравната система, от което мнозина има голям интерес и бавят реформата. В светлината на преминаващата епидемия от коронавируса лекарят призова за преосмисляне на ценностната ни система.

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Вълчев: Препоръчвам баловете да са най-рано края на юни
Министър Вълчев: Препоръчвам баловете да са най-рано края на юни
Спорове с БСП по време на изслушването на Горанов за хазарта
Спорове с БСП по време на изслушването на Горанов за хазарта