НОВИНИ

Проф. Мутафчийски: Не се оправдаха опасенията ни, че църквите ще станат източник на заразяване

Айше Сали
от Айше Сали
12:41, 19.04.2020
6152
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Заразените с коронавирус у нас вече са 884. За изминалото денонощие има 19 нови потвърдени случая.

Така броят на настанените в болница достигна 246 души. Излекуваните са 161-ин, като при 8 от тях това е установено вчера.

За съжаление, още един човек загуби битката с коронавируса у нас. С него броят на починалите стана 42-ма.

Според генерал Мутафчийски гражданите са се вслушали в призивите да се молят вкъщи, вместо да отидат на църква по време на великденските празници.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Големите ни опасения, че църквите ще станат източник на заразяване, не се оправдаха, но всичко останало ще даде отражение и църквите няма да са виновни за това.

Възстановяването на женските и детските консултации, както и на имунизациите и плановия прием в болниците започва от следващата седмица.

Доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Това ще става в определени дни, така че да няма смесване на потоците, да се работи само по този въпрос. Същевременно няма да бъдат подновени свижданията в болниците.

Наблюдава се значително подобрение при тестовете за антитела.


Проф. д-р Тодор Кантаржиев, Национален център по заразни и паразитни болести: Преди 4 седмици тестовете не работеха. Сега вече тестовете са достатъчно адекватни и мисля, че широко се прилагат. В момента ние изследваме имунния отговор при болните, търсим клетъчния имунен отговор, защото може би там е ключът на оздравяването и на възможното лечение.


Щабът очаква резултатите от тестовете на шофьорите в градския транспорт. Пробите са взети на случаен принцип от 20% от работещите в два от гаражите. Предстои и тестване на таксиметрови шофьори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-много заразени с коронавирус са в САЩ. Испания облекчи мерките
Най-много заразени с коронавирус са в САЩ. Испания облекчи мерките
Празнично богослужение за Второ Възкресение в "Света Неделя"
Празнично богослужение за Второ Възкресение в "Света Неделя"