НОВИНИ

Проф. Орлин Тодоров: В началото на епидемия страховете са неясни и обърнати към личността

bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 27.03.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Общество

От емоционално-психичните предизвикателства, които хората преживяват в настоящата ситуация, на първо място става дума за страхове. Това каза психоаналитикът проф. Орлин Тодоров в "Сутрешния блок" на БНТ.

Най-тежък за понасяне от психиката е страхът от пълната неизвестност, от нещото, което няма образ.

Проф. Орлин Тодоров, психоаналитик: Много често заразата, вирусът получават малко абстрактна представа в ума ни. Затова е необходимо хората да получават адекватна информация какво представлява този вируси и какви мерки могат да вземат съвсем практично срещу него.

Следващият е страхът от другите хора, че можем да се заразим от другите хора.

Проф. Орлин Тодоров, психоаналитик: В началото на една епидемия страховете са все по-неясни и обикновено обърнати към личността - застрашават собствената ни личност. По-нататък обаче започваме да преживяваме по-обичайни и нормални страхове, например, които наблюдаваме при юношите и децата. Това са страховете от това, че може да загубим близък човек, че близките ни са отчуждени и можем да загубим тяхното внимание и обич. Тези страхове също могат да бъдат тежки за понасяне, но те също могат да бъдат релативизирани чрез възможността да разговаряме всички форми на медия, телефони. Да оставаме във връзка не близо един до друг, но да продължаваме да споделяме.

Няма съвет, който може да се даде на хората, изпаднали в депресия. Специалистът препоръча да се чете проверена литература за справяне със страховете и да се ползава откритите телефонни линии за подкрепа.

Идеята, че можем да препазим всеки от всичко, може да ни сломи, припомни той.

Много е важно да се каже, че една група от симптоми като ниска температура и стягане в гърдите може да се дължи и на тревожност, добави проф. Тодоров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мариус Куркински с онлайн премиера в Деня на театъра
Мариус Куркински с онлайн премиера в Деня на театъра
Над 160 предпазни шлема дари Русенският университет на лекари, полицаи и администрация
Над 160 предпазни шлема дари Русенският университет на лекари, полицаи и администрация