НОВИНИ

Проф. Топалов за изложбата в Руския културен център: Гавра с българския принос в славянските култури

bnt avatar logo
от БНТ
09:49, 25.05.2020
9404
Чете се за: 00:58 мин.
Култура

Това е една недопустима фалшификация, въз основа на която се извършва една гавра с българския принос в славянските култури, сиреч и в световната култура. Това каза относно изложбата по случай 24 май в Руския културно-информационен център проф. Кирил Топалов.

В навечерието на празника тя разбуни духовете, защото на изложбата светите братя Кирил и Методий са почетени като реформатори на славянската азбука, създатели на църковно-славянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия.

Проф. Кирил Топалов: Какво означава реформирали кирилицата? Кирилицата още я няма, първо. Те създават глаголицата, кирилицата идва по-късно. Реформираш нещо създадено, сиреч тази азбука вече я е имало някъде, неслучайно я наричат руска азбука, а и сега по света много учени по разни конференции казват вие пишете с руски букви и ние започваме да им обясняваме.

24 май е празник на българската азбука, писменост и култура, която дава след това основата и на останалите култури, но да се нарича празник на славянската писменост, славянската култура и т.н., това е неправилно, защото славянска писменост няма, подчерта проф. Топалов.

Проф. Кирил Топалов: Кирил и Методий не създават азбуката на славянски език, както на нас 50-тина години ни беше налагано от съветската наука да го казваме и нашата старобългарска наука го казваше и остана някаква инерция.

Кирил и Методий създават глаголицата върху старобългарския език, можем да го кажем върху един от старобългарските диалекти, това е солунският диалект. В житието на Кирил, когато се говори за повода да напишат азбуката и да преведат богослужебните книги, се казва, че византийският император Михаил повиква Кирил и Методий и им казва: Вие сте солониани, а вси солониани говорят чистославянски, значи вие трябва да напишете азбуката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивската полиция с 20 бързи производства под надзора на прокуратурата
Пловдивската полиция с 20 бързи производства под надзора на прокуратурата
Мощна буря вилнее из Западна Австралия
Мощна буря вилнее из Западна Австралия