НОВИНИ

Проф. Витанов: До края на октомври - увеличение на случаите, през ноември - втора вълна

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
11:04, 25.10.2020
6930
Чете се за: 00:46 мин.
Здраве

До края на октомври ще има увеличаване на случаите на заразени с коронавирус, а през ноември се очаква втора вълна. За това предупреди в ефира на БНТ професор Николай Витанов от БАН. По думите му обаче няма нужда от затягане на мерките относно коронавируса, защото колкото и строги мерки да се въведат, те няма да бъдат възприети и малцина ще ги спазват. Затова според Витанов чакаме ваксина или лекарство.

Според проф. Витанов колкото по-късно се заразим с COVID-19, толкова по-леко може да прекараме вируса. Той призова:

"Не се прецаквай, не се минавай, прецакай вируса. Не се прецаквай, значи стой здрав и не се заразявай. Не се минавай означава - тези, които ти говорят за стаден имунитет 70%, не ти казват, че останалите 30% няма да се разболеят. С течение на времето смъртността леко намалява, защо да бързаш да се заразяваш. Колкото по-късно се заразиш, толкова по-лесно ще го прекараш", каза проф. Николай Витанов, БАН.

Той е притеснен, че расте групата на невярващите в мерките. В момента според него сме в начален стадий на турбулентността. 340 000 българи са се срещнали с вируса, което е около 4% от населението. Според Витанов обаче не е ясно дали се изгражда групов имунитет.

По думите му Здравната система започва да се задъхва. При 2000 заразени дневно тя ще се задъха сериозно. Няма проблем с училищата, но учителите трябва да се пазят, защото повечето са в рискова група.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Центърът за градска мобилност ще глобява за неправилно паркиране
Центърът за градска мобилност ще глобява за неправилно паркиране
Избраха Константийския епископ Яков за нов Доростолски митрополит
Избраха Константийския епископ Яков за нов Доростолски митрополит