НОВИНИ

Професор Мутафчийски: 70% от бързите тестове дават фалшиво отрицателни проби

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:04, 19.03.2020
Чете се за: 01:21 мин.
Здраве
Снимка: БГНЕС

Трета жертва на коронавируса у нас и нови две положителни проби в страната през последните часове. Общият брой на заразените в България достигна 94 души, в това число и починалите.

Третата жертва на коронавириса у нас е 80-годишна жена настанена в "Пирогов". Тя беше докарана от "Св. Наум" с тежък инсулт и лакарите не успяха да я спасят.

И тримата починали у нас са възрастни хора с придружаващи заболявания, каза председателят на щаба генерал Мутафчийски.

В "Пирогов" е настанен и най-тежкият случай в момента. Той е интубиран с дихателна недостатъчност.

Иначе хоспитализираните пациенти са малко повече от половината диганостицирани. Новите градове с доказани случай на коронавирус са Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас.

По думите на проф. Мутафчийски бързите тестове не са достатъчно надеждни. Той посочи проучване, направено у нас, според което от 10 случая с доказана клинична картина и потвърдени с PSR тестове, те са показали положителни резултати само при 4. Това означава, че 70% от бързите тестове дават фалшиво отрицателни проби. Затова трябва да се потърсим бързи тестове и от други производители, допълни той.

Първият случай в Бургас всъщност идва от Банско. 39-годишна готвачка от курорта се е прибрала преди около седмица.


Проф. Венцислав Мутафчийски - председател на оперативния щаб: Има 25 контактни лица около нея и е със симптоматика и е приета в инфекциозна клиника на бургаската болница.

Освен нея, още двама граждани на Северна Македония са дали положителни проби след почивка в Банско. В ромските махали в цялата страна вече текат разяснителни кампании за превенцията от коронавирус.

Проф. Венцислав Мутафчийски - председател на оперативния щаб: Има многобройни сигнали, че големи общности от роми се прибират от чужбина и е истинско предизвикателство да им се наложи карантина и там ограните на МВР имат много работа.

Председателят на щаба потвърди информацията за избягал от карантина пиян пациент със съмнение за коронавирус.

Проф. Венцислав Мутафчийски - председател на оперативния щаб: Да, има такъв случай на лице, намерено в безпомощно състояние, с алкохолно опиянение, закаран в "Пирогов", взета е проба и още преди да изчака резултата, той е избягал.

40-годишният мъж е намерен на централната гара и върнат в "Пирогов". Тестван е с бърз тест, който е положителен, чака се лабораторното изследване. Броят на хората, които не спазват карантината, се увеличава и затова се налага ограните на реда денонощно да следят. Вчера за нарушена каратина в столицата има образувано досъдебно производство, а във Варна вече са 3.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивският митрополит Николай призова възрастните хора да не посещават литургиите
Пловдивският митрополит Николай призова възрастните хора да не посещават литургиите
Мерките за COVID-19 на Дунав мост 2
Мерките за COVID-19 на Дунав мост 2