НОВИНИ

Прокуратурата е разбрала от медиите за изгонването на руските дипломати

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:06, 29.06.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

От прокуратурата са разбрали от медиите за изгонените руски дипломати. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви за "По света и у нас, че в държавното обвинение не е постъпила информация от службите за тяхна нерегламентирана дейност на територията на страната.

И реакция от Москва. Според говорителя на руското външно министерство решението за експулсирането на руските дипломати е дошло извън страната.

Според говорителя на руското външно министерство Мария Захарова екстрадирането на дипломатите е поръчка отвън.

"Това беше извършено не в интерес на България и българските граждани, а беше извършено по заповед на външни сили", заяви Мария Захарова - говорител на руското външно министерство.

Според Захарова външни сили под фалшив претекст се стремят да скарат европейските държави с Русия и да разрушат всичко, което е създавано от десетилетия на европейския континент.

"Това е опит на парламента, който е загубил доверие, и на българското правителство, което е в оставка, за нанасяне на съкрушителен удар върху отношенията с Русия", заяви Мария Захарова.

Пред държавната агенция ТАСС снощи първият секретар на руското посолство в София Филип Воскресенски е завил, че освен него страната трябва да напуснат генералните консули във Варна и Русе - Владимир Климанов и Андрей Громов. Изгонен е и директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин, който е назначен на поста само преди няколко седмици. Воскресенски съобщава, че заради изгонените дипломати генералното консулство в Русе ще бъде закрито, почти всичко служители в консулството във Варна също са сред изгонените. Проверка на "По света и у нас" днес установи, че генералното консулство в Русе вече официално не работи - няма да приема и издава документи по всички консулски въпроси, става ясно от информация на интернет страницата.

Кметът на Русе Пенчо Милков с публикация във Фейсбук определи експулсирането на служителите на дипломатическото представителство като разрушителен акт и безпрецедентно своеволие, които ще ощетят граждани и предприемачи.

Във Варна генералното консулство все още работи, а днес имаше приемен ден за граждани.

От руското външно министерство заявяват, че си запазват правото на ответни политически и дипломатически мерки, включително и с нереципрочен характер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ММС финансира изграждането и реконструкцията на спортни съоръжения с близо 4 милиона
ММС финансира изграждането и реконструкцията на спортни съоръжения с близо 4 милиона
Новак Джокович продължава без грешка, вече е в трети кръг на Уимбълдън
Новак Джокович продължава без грешка, вече е в трети кръг на Уимбълдън