НОВИНИ

Прокуратурата: Липсва каквато и да е информация за част от лицата в списъка на Кирил Петков

прокуратурата липсва каквато информация част лицата списъка кирил петков
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:02, 22.02.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Във връзка с извършвана по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт проверка относно предоставени от министър-председателя Кирил Петков медийни публикации в общ обем от 588 страници, свързани с 19 лица, на 10.02.2022 г. Върховната касационна прокуратура (ВКП) изиска от Министерство на вътрешните работи и от други правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, пълна информация за лицата, както и дали и какви действия са предприели спрямо същите съгласно законовите им правомощия, съобщават от прокуратурата.

Към момента във ВКП е постъпил следния обем от информация:

  • от министъра на вътрешните работи – шест страници
  • от Държавна агенция „Национална сигурност“ – осем страници
  • както и от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Въпреки указания срок от наблюдаващите прокурори за предоставяне на информацията до 17.02.2022 г., такава все още не е постъпила от ГДБОП-МВР и Централно управление на НАП.

В тази връзка са изпратени напомнителни писма за предприемане на съответните действия и изпращане незабавно във ВКП на изисканата информация. Институциите са предупредени за отговорността им по чл. 405, ал.1 от Закона за съдебната власт при неизпълнение на разпореждане на прокурор, дадено по съответния ред.

Кои политици фигурират в списъка на Кирил Петков?

След анализ на постъпилите до момента материали се установява, че по отношение на част от лицата, посочени от министър-председателя, липсва каквато и да е информация.

Съгласно Конституцията и законите на страната разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата.

Липсата на информация от органите на МВР сочи, че същите не са предприели необходимите по закон действия по разкриване на евентуално извършени престъпления от лицата, посочени от г-н Кирил Петков, съобщават от прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС прие промени в Закона за корпоративното подоходно облагане
НС прие промени в Закона за корпоративното подоходно облагане
Славия привлече вратар след инцидента с Георги Петков
Славия привлече вратар след инцидента с Георги Петков