НОВИНИ

Прокуратурата няма да проверява смс-ите, за които Васил Божков твърди, че са кореспонденция с финансовия министър

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:02, 16.05.2020
Чете се за: 02:30 мин.
У нас

Няма да се проверява SMS кореспонденцията, разпространена от Васил Божков, за която бизнесменът твърди, че е с финансовия министър Владислав Горанов. Това стана ясно от думите на главния прокурор Иван Гешев в предаването "Денят започва с Георги Любенов". Той заяви, че на този етап прокурорите не са намерили нищо особено в съдържанието, което да изисква наказателно-правна реакция.

Публикациите и публичните изяви на обвиняемия Васил Божков, главният прокурор определи като поредната серия от сериал, чието начало е дадено от подсъдимия бивш банкер Цветан Василев.

Иван Гешев заяви, че не е чел SMS кореспонденцията, разпространена от хазартния бос.

Иван Гешев, главен прокурор: Поне това колегите, което четоха, казаха, че в тях не виждат нещо, което да налага наказателно-правна реакция, да кажем, по този случай. - Ние не се притесняваме да проверяваме всеки. Виждате, че имаше до скоро, сега е под домашен арест, до скоро имаше задържан министър, за пръв път в българската история от кабинет, който управлява.

Гешев припомни, че през последните години подобни защитни стратегии, чрез интервюта и публикации в социалните мрежи са прилагали и други обвиняеми и подсъдими олигарси.

Иван Гешев, главен прокурор: Обвиняемият Божков естествено внася своите нюанси. Има определено такива иновативни решения, като журналист, който определя себе си като "спиди зайче" или "куриерче" или както казва един мой приятел: "след като се е нахранил - пощенски гълъб, който носи акции" и това също е иновативно.

От думите на главния прокурор става ясно, че обвиненията срещу Васил Божков могат да се увеличат. Към момента те са 11 по разследването за хазартния бизнес - за данъчни престъпления, пране на пари, търговия с влияние, трафик на културни ценности и ръководство на организирана престъпна група. Срещу Божков, обаче има и друго разследване.

Иван Гешев, главен прокурор: Едното е за това, което вие коментирате за тези 11 обвинения, а другото касае ОПГ за, така да ги наречем по този начин, за да ни разберат българските граждани, за насилствени действия. По второто дело няма повдигнати обвинения за сега.

Второто разследване е по подозрения за убийства, поръчки за убийства и нанасяне на тежки телесни повреди, изнасилвания, изнудвания и принуди.

Иван Гешев коментира и темата за евросредствата, които се изразходват в борбата с пандемията от коронавирус. Главният прокурор е съгласен с притесненията на Лаура Кьовеши, че са възможни злоупотреби с тези пари.

Той подчерта, че прокуратурата е взела мерки още преди европейския прокурор да повдигне темата.

Иван Гешев, главен прокурор: Започна проверка по реда на надзора за законност за изразходването на евросредства и еврофондове и пренасочването им към сектори свързани с борба с пандемията. Така че, ние доста преди да стане публичен този въпрос работим и взимаме мерки и контролираме ситуацията в България.

Главният прокурор обясни и защо предлага да се конфискуват автомобилите, които се управляват от дрогирани и пияни шофьори.

Иван Гешев, главен прокурор: Когато знаеш, че ще се качиш в една кола, която струва 200 000 лева, пиян и тази кола може да ти я отнеме държавата, логичното е за всеки нормален човек да си вземе такси. Това ще има един сериозен превантивен ефект върху този вид престъпност.

Гешев е категоричен, че имаме сериозен проблем с войната по пътищата, в която загиват хора, колкото в един военен конфликт. По тази причина главният прокурор предлага, ако шофьор с над 2 промила алкохол в кръвта, дрогиран, без книжка или пък превишил позволената скорост с повече от 50 км в час, е причинил катастрофа с жертви да бъде съден за умишлено престъпление.

Иван Гешев, главен прокурор: Когато се качиш в мощна кола след употреба на голямо количество алкохол, когато нямаш спирачен път, това е случая с Милен Цветков, когато не спираш на червено, когато човека, който се вози до теб ти казва: "недей, не прави тези неща". Каква непредпазливост е това нещо?!? На теб ти е ясно какъв може да бъде резултата и ти го приемаш и не те интересува. Точно това е евентуалният умисъл.

Така в тези случаи минималното наказание ще бъде 15 години затвор, а максималното доживотен.

Иван Гешев обясни и основната цел на създадения от него Експертен съвет, в който влизат двама бивши главни прокурори - професорите Васил Мръчков и Никола Филчев. Според обвинител номер едно съветът ще работи за създаването на правила за еднаквото прилагане на закона, както и по становищата, които прокуратурата трябва да дава по различни законопроекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 100 държавни бензиностанции в областните градове
До 100 държавни бензиностанции в областните градове
Жълтите жилетки във Франция отново излязоха на протест
Жълтите жилетки във Франция отново излязоха на протест