НОВИНИ

Прокуратурата иска имунитета на Кирил Петков заради казуса с гражданството му

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
09:07, 06.06.2023 (обновена)
5708
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Софийската районна прокуратура предложи на Иван Гешев да поиска имунитета на съпредседателя на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков. Причината - подадената от него декларация, преди да бъде назначен за служебен министър, в която твърди, че няма двойно гражданство.

Предложението идва две години, след като същата прокуратура отказа да образува досъдебно производство по случая, защото прецени, че не е извършено престъпление.

Две години, след като случаят изглеждаше затворен, Софийската районна прокуратура отново извади на дневен ред темата с двойното гражданство на Кирил Петков.

"От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от К.П. пред президента на Република България декларация, е затаена истина - наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители", се казва в съобщението на СРП.

КС реши: Назначението на Кирил Петков за служебен министър е противоконституционно

Самият Петков коментира, че прокуратурата използва невалидни казуси за политически натиск.

"Ще си дам имунитета доброволно, за да е ясно, че няма от какво да се страхувам, но ще си го дам в момента, след като комисията в парламента бъде съставена и всички документи по това дело станат абсолютно ясни. Това, което видяхме днес, е точният пример как прокуратурата може да се използва като бухалка".

Кирил Петков беше назначен за служебен министър на икономиката в правителството на Стефан Янев през 2021 г. През август проверка започна закритата вече Специализирана прокуратура след сигнали, че Петков невярно е декларирал, че няма двойно гражданство, когато е назначаван за министър. Казуса пое Районната прокуратура. Оттам тогава отказаха да образуват досъдебно производство. Мотивът - Петков не е извършил престъпление, като е декларирал, че има само българско гражданство, въпреки че това обстоятелство не е вярно.

"Тази невярна информация има единствено заявителски характер. Тя няма доказателствена стойност. Поради тази причина с постановление на създадения екип от прокурори при СРП се постанови отказ да бъде образувано досъдебно производство", обясни Невена Зартова - ръководител на Софийската районна прокуратура.

Кирил Петков след решението на КС: Поемам пълна отговорност за стореното от мен

Случаят стигна и до Конституционния съд. През октомври 2021 г. той постанови, че указът на президента за назначаването на Петков е частично противоконституционен. Съдиите посочиха в мотивите си, че освобождаването на Петков от канадското гражданство е станал о след назначаването му за служебен министър.

Анализирайки представените доказателства, Конституционният съд приема, че към момента на назначаването му за служебен министър Кирил Петков е притежавал не само българско, но и канадско гражданство, "поради което е била налице, без да е била декларирана от него, непреодолима конституционна пречка да бъде назначен за министър в служебното правителство".

Решението дойде след като Петков вече не беше министър. Според документ, издаден от компетентния орган на Канада, освобождаването от гражданство е настъпило през август 2021 г. - месеци, преди да бъде избран за премиер. Днешното активиране на прокуратурата по този случай предизвика реакции в парламента.

Вежди Рашидов, ГЕРБ-СДС: Ако човек смята, че няма основание някой да го унижава, може и да не го подаде. Ще се поиска по друг начин. Няма недосегаеми, има си комисия.

Даниел Лорер, ПП-ДБ: За нас е изключително важно да сме сигурни, че това не е част от политическия процес срещу неудобни политици, а част от наистина една законност, която трябва да възтържествува. Така че аз смятам парламентът наистина да се заеме с въпросните искания за имунитети, когато те се появят.

Станислав Балабанов, ИТН: Срещу такива като Кирил Петков и Бойко Борисов според мен има много причини по няколко пъти да им се иска сваляне на имунитета, не по веднъж. И двамата ако са мъже, трябва да си дадат имунитетите, за да понесат отговорността за действията си. Стигне ли се до зала, ще подкрепим всеки поискан имунитет.

Георги Свиленски, БСП: И на двамата вече са поискани имунитетите и те виждат в тази сграда единствено спасяване на собствената им кожа и нищо друго.

Делян Пеевски, ДПС: Да го коментира г-н Петков, защо ще коментирам неговия имунитет?

Прокуратурата отказа да разследва казуса с двойното гражданство на Кирил Петков (ОБЗОР)

Това е поредно предложение за сваляне на депутатски имунитет. До момента главният прокурор официално поиска имунитетите на бившия премиер Бойко Борисов заради случая "Барселонагейт" и на двама депутати от "Възраждане". Иван Гешев обаче да иска свалянето на имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

По темата работиха: Йоана Миланова, Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паоло Малдини и Фредерик Масара напускат Милан, съобщават медиите в Италия
Паоло Малдини и Фредерик Масара напускат Милан, съобщават медиите в Италия
Джокович открива четвъртфиналите на Ролан Гарос, Алкарас срещу Циципас във вечерната сесия
Джокович открива четвъртфиналите на Ролан Гарос, Алкарас срещу Циципас във вечерната сесия