НОВИНИ

Проливни валежи и съществено захлаждане утре

bnt avatar logo
от БНТ
21:24, 17.05.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Слънчево време днес и типично летни температури - 32° в Лом, Видин и Русе, 31° в Оряхово и Сандански, 30° в Хасково, Велико Търново и Плевен.

Предстои рязка и съществена промяна.

В близките часове със силен вятър ще започне да прониква по-хладен въздух. През следващото денонощие в цялата страна ще бъде много ветровито. Ще има валежи и гръмотевици, с условия за локални значителни количества и градушки.

Още през нощта в северозападните части от страната, а до сутринта и в Североизточна България, ще се развият гръмотевични бури.

През деня на много места ще има валежи, временно интензивни и придружени от гръмотевици. След обяд валежите ще спират, най-късно в Южна България. Максималните температури в повечето райони ще бъдат с около 10° по-ниски в сравнение с вчера, от 15° до 20°, на места в Южна България - до 26°.

Много ветровито и с валежи ще бъде и по Черноморието. Ще духа умерен, временно силен вятър от север-североизток. След обяд валежите ще спират, първо по северното крайбрежие. Температурите и там ще се понижат и следобед ще са между 13° и 16°.

Лоши условия за туризъм в планините утре. Ще бъде ветровито, на много места ще има валежи и гръмотевични бури, а със застудяването по най-високите части отново ще превали и сняг.

Причина за рязката промяна във времето у нас е добре изразен студен атмосферен фронт, който преминава през Балканите. На картата се вижда разположението на валежната зона, свързана с него утре. Освен на Балканите, валежи ще има и на Британските острови, в Нидерландия, Дания. В по-голямата част от Европа, която остава под влиянието на обширен антициклон, ще бъде слънчево, а в страните от Западна Европа - и по-топло от обичайното за сезона.

И у нас, през следващите дни ще преобладава слънчево време, с вероятност за следобедни превалявания в неделя. Температурите ще се повишават и в събота отново ще надхвърлят 30°.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС: Свидетели сме на език на омразата и обидна реторика от лидера на "Възраждане"
ДПС: Свидетели сме на език на омразата и обидна реторика от лидера на "Възраждане"
ЦСКА представи реплика на първия си шампионски трофей
ЦСКА представи реплика на първия си шампионски трофей