НОВИНИ

Проливни валежи и силен вятър на много места в страната

bnt avatar logo
от БНТ
12:38, 04.05.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Проливни дъждове имаше на много места в страната през изминалото денонощие. До момента най-голямо е количеството на валежите във Велико Тъново и Стара Загора - 22 л/кв.м и в Ловеч и Русе - 21 л/кв.м.

В много райони имаше гръмотевични бури, и силен вятър със скорост до около 60-70 км/ч. В момента най-ветровито е на връх Ботев, където има пориви на вятъра до около 100 км/ч. И в Пазарджик - около 70 км./ч

Валежите в Западна България вече спряха, но в останалата част от страната ще продължи да вали.

Предупреждение от първа степен, код жълто, за значителни количества, силни гръмотевични бури и опасност от градушки, остава в сила в 11 области от страната.

През нощта вятърът ще отслабне до умерен. В Източна България ще продължи да превалява, но в останалата част от страната облачността ще намалява. Минималните температури утре - между 6° и 11°, малко по-високи по Черноморието – между 11 и 13 градуса.

Максималните ще се повишат, в сравнение с днес, и ще са между 19° и 24°, по Черноморието - от 17° до 20°. Ветровито ще бъде и утре, с умерен северозападен вятър. Ще има променлива облачност, по-значителна в Източна България, където ще продължи да превалява, но с тенденция до края на деня валежите и там да спрат. Ветровито ще бъде и в планините с умерен, по билата и върховете – силен северозападен вятър. Облачността ще е променлива и на отделни места ще превалява дъжд, по високите части - сняг.


В сряда отново се очакват почти повсеместни валежи от дъжд, а границата между сняг и дъжд в планините ще се спусне до около 1200 метра надморска височина. Ще духа силен северозападен вятър, а максималните температури – след временно повишение утре, отново ще се понижат.

Ще продължи да вали и в четвъртък, но вече на по-малко места и по-слабо, а в петък – само в Източна България. В събота вероятността за валежи е малка. Максималните температури бавно ще се повишават, но ще останат по-ниски от обичайните за месец май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души в Асеновград са поставени под карантина, за 68 е отпаднала
Двама души в Асеновград са поставени под карантина, за 68 е отпаднала
Трима от медиците на болницата в Пазарджик са с коронавирус
Трима от медиците на болницата в Пазарджик са с коронавирус