НОВИНИ

Жители от Пазарджик и с. Цалапица на протест с искане за бързо разследване на убийствата на Ангел и Димитър

bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 12.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Жители от Пазарджик и село Цалапица се обединиха в общ протест с искане за законови промени и обективно разследване на убийствата на 21-годишния Ангел Здравков и 24-годишния Димитър Малинов. Ангел беше убит в края на септември на улица в Пазарджик, а Димитър беше пребит до смърт през юли в Цалапица.

Мъката и надеждата за справедливост обединиха протестиращите от Пазарджик и Цалапица. Тази вечер тук бяха и близките на 6-годишната Моника, прегазена на пешеходна пътека в Братаница. В протеста се включиха още бабата и дядото на 2-годишния Людмил, ударен на паркинг в София. В продължение на два часа хората блокираха пътя Пловдив-Пазарджик в района на Стамболийски като пропускаха движението през половин час.

Семействата на жестоко убитите Ангел и Димитър поискаха справедливи присъди за убийците на децата им. Родителите на Ангел от Пазарджик настояват за доживотен затвор за 18-годишния Никола Райчев, който е с повдигнато обвинение за умишлено убийство. Близките на Димитър от Цалапица все още очакват издирвания за убийството Рангел Бизюрев да бъде заловен.

- Две жестоки убийства на Митко и на Ангел, на 24 и на 21 години, преди които тепърва предстоеше животът.

След серия протестни шествия в Цалапица и Пазарджик, близките на двете убити момчета се обединиха заедно в мъката си. Родителите на Ангел настояха за промени в Наказателния кодекс и доживотна присъда за 18-годишния Никола Райчев, който е обвинен в убийството на сина им.

Михаела Здравкова - майка на Ангел: "Не може да получи доживотен затвор, без замяна. След като няма 20 години, ние искаме тази точка да се промени, той е пълнолетен, той е убиец.

Майката на Димитър Малинов от Цалапица още от юли очаква 30-годишният Рангел Бизюрев, който е задочно обвинен в убийството на сина ѝ, да бъде заловен. Настоява и за промяна в обвинението на 18-годишните близнаци Валентин и Борислав Динкови от укривателство в съпричастност в убийство.

Атанаска Бакалова - майка на Димитър: "Да бъдат осъдени с доживотни присъди без право на замяна. А виждаме какво се случи преди два дни. В знаково убийство бащата е пуснат срещу 5 хиляди лева осъден на доживотен затвор.

В протеста се включиха и близки на деца, загинали в катастрофи. Сред тях беше Крум Славчев от Костинброд, който е загубил двегодишния си внук, след като детето е прегазено на паркинг в София:

"Нямаме сили вече и не знам как да с преборим с тази институция, за да може тия хора, които са направили белите и има сгазени деца, сгазени родители, стари, млади, да си понесат наказанията."

Бащата на 7-годишната Моника, която преди две години беше прегазена на пешеходна пътека в Братаница също очаква справедливост.

Марин Калоферов: "На нас ни остава само да висим по гробищата. Ей, сутринта, и миналия ден, и оня ден. Лягаме си със спомени, със снимки."

Протестиращите настояха и за повече правомощия на инспектората към Висшия съдебен съвет, защото в момента има дела, които се бавят с години.

Автор и снимки: Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прометей нанесе трета загуба на Нефтохимик в квалификациите на Шампионска лига
Прометей нанесе трета загуба на Нефтохимик в квалификациите на Шампионска лига
За допуснатите грешки по време на местния вот
За допуснатите грешки по време на местния вот