НОВИНИ

Протест срещу кариерата за инертни материали в Белащица

bnt avatar logo
от БНТ
16:15, 27.02.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Жители на пет села от Родопската яка протестираха пред сградата на община Родопи срещу кариерата за интертни материали над Белащица. Те настояват дейността на кариерата да бъде прекратена. По-късно областният управител Дани Каназирева, заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков и кметът на Пловдив Здравко Димитров направиха инспекция на място.

Рано тази сутрин пред сградата на община Родопи се събраха стотина души от селата Белащица, Браниполе, Марково, Гълъбово и Брестник.

Ани Кемалова: Днес сме тук за пореден път, защото искаме властимащите хора да вземат категорично позиция, да я съобщят, хората да са сигурни в тази позиция.

Жителите на населените места от Родопската яка са категорично против искането на инвеститора да удължи срока на концесията с още 15 години, както и да се увеличи теренът за добиване на инертни материали с нови 50 декара.

Надежда Топурова: Процедурата е много съкратена и става с акт на Министерски съвет по предложение на министъра на околната среда и водите и министъра на енергетиката. В тази връзка единственият възможен механизъм е писмени становища на кмета, с което се противопоставят.

Представители на протестиращите се срещнаха с кмета на община Родопи.

Павел Михайлов, кмет на община Родопи: Разбрахме се да направим една обща среща с министъра на енергетиката, министъра на оклоната среда и водите и с министър-председателя.

Следващата седмица ще се водят разговори с министъра на енергетиката, за да се търси начин за решаване на проблема с кариерата в село Белащица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: Има напрежение по повод коалиционните взаимоотношения
Каракачанов: Има напрежение по повод коалиционните взаимоотношения
Поставиха под домашна карантина студентка от Пловдив, върнала се от Италия
Поставиха под домашна карантина студентка от Пловдив, върнала се от Италия